Europese Commissie start consultaties over nieuwe De Minimis regelgeving: Een diepgaande analyse

12 juli 2013

De Europese Commissie is begonnen met een raadplegingsronde voor een nieuwe ‘De Minimis’-bekendmaking die in 2014 zal worden vastgesteld. Bedrijven hebben tot 3 oktober 2013 de tijd om hun mening in te dienen.

Met haar ‘De Minimis’-bekendmaking probeert de Europese Commissie bedrijven inzicht te geven in het vaststellen van de ‘merkbaarheid’ van overeenkomsten tussen bedrijven, wat mogelijk een overtreding van het Europese kartelverbod zou kunnen inhouden.

De vorige De Minimis-bekendmaking is van 2011. Deze biedt ‘veilige haven’ voor bedrijven waarvan het marktaandeel ongeveer niet hoger is dan 10% (als ze concurrenten zijn), of niet hoger dan 15% (als ze geen concurrenten zijn). Echter, zelfs onder deze drempels blijven ernstige ‘hardcore’ concurrentiebeperkingen risicovol.

Daarom is het voor bedrijven goed om afspraken regelmatig te laten checken op een mogelijke overtreding van het kartelverbod.

De oude De Minimis-verklaring moet worden vernieuwd, onder andere naar aanleiding van recente ontwikkelingen in de Europese rechtspraak.

Wil je meer weten?

Mail naar Adriaan Buyserd.
Blijf je graag op de hoogte?  Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.

[De Europese Commissie houdt raadplegingsronde over nieuwe De Minimis-bepaling]