Blogtitel: “De Europese Commissie publiceert een onderzoeksrapport over een vermeend vrachtwagenkartel

20 november 2014

De Europese Commissie heeft sterke vermoedens dat er enkele vrachtwagenproducenten zijn die het Europese kartelverbod hebben overtreden. De verdenking gaat over onderlinge prijsafspraken die door deze producenten gemaakt zijn.

Op 20 november 2014 heeft de Commissie een zogenaamd ‘statement of objections’ gepubliceerd, een rapport met daarin haar bevindingen. Aan de hand van dit rapport krijgen de betreffende partijen de gelegenheid om te reageren, op basis van de reacties zal de Commissie vervolgens beslissen welke maatregelen er genomen worden, al dan niet in de vorm van een sanctie.

De producenten die nu onder het vergrootglas liggen, zouden onderlinge prijsafspraken gemaakt hebben voor de Europese markt. Volgens de geruchten zou het gaan om afspraken die een decennium geleden zijn gemaakt. Dergelijke prijsafspraken behoren tot de klassieke kartelvormen en zijn verboden volgens artikel 101 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU), omdat ze de onderlinge concurrentie praktisch altijd beperken.

Het onderzoek naar deze mogelijke overtredingen is oorspronkelijk begonnen in 2010, toen de Engelse mededingingsautoriteit het op zich nam. In het begin van 2011 heeft de Commissie parallel hieraan invallen niet aangekondigd bij diverse bedrijven in de vrachtwagenindustrie, waaronder DAF, Volvo en Daimler. In 2012 hebben de Engelse autoriteiten hun onderzoek gestaakt en het volledige onderzoek overgedragen aan de Commissie voor verdere actie.

Begin dit jaar heeft de Commissie al sancties opgelegd aan diverse bedrijven in de auto-industrie voor overtredingen van het Europese kartelverbod, met name voor een kartel in de autolagerindustrie.

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over dit onderwerp of gerelateerde zaken? Neem gerust contact op met Minos van Joolingen (LinkedIn profiel hier en website hier) via deze link.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in deze sector? Download dan hier onze eBooks en nieuwsbrieven.