Producenten van Auto-onderdelen Wederom Beboet voor Kartelafspraken door de Europese Commissie: Een Diepgaande Bespreking

27 juni 2017

De Europese Commissie heeft onlangs drie fabrikanten van autoverlichting schuldig bevonden aan onderlinge prijsafspraken, wat resulteerde in boetes die bij elkaar opgeteld bijna 27 miljoen euro bedragen.

Zo kreeg Automotive Lightning een boete van 16.347.000 euro en Hella een boete van 10.397.000 euro. Valeo was de klokkenluider, zij brachten de Commissie op de hoogte van het kartel en daarom is hen een boete van meer dan 30,5 miljoen euro bespaard gebleven.

Afspraken binnen het kartel

De fabrikanten maakten afspraken over de prijzen van verschillende lichtsystemen voor zowel personenauto’s als bedrijfsvoertuigen, zoals koplampen en daglichten. Ze kwamen elkaar regelmatig tegen tijdens vakevenementen, en bij bezoeken aan hun klanten.

Tijdens deze ontmoetingen bespraken ze verschillende zaken met elkaar, zoals:

  • Offertes voor publieke aanbestedingen
  • Onderhandelingsstrategieën
  • Status van onderhandelingen met klanten over mogelijke prijsverhogingen

Bovendien kwamen ze overeen dat ze zouden proberen om prijsverhogingen van reserveonderdelen door te voeren nadat de massaproductie van bepaalde automodellen afgerond was. Ze coördineerden vervolgens ook wanneer de beschikbaarheid van deze reserveonderdelen zou eindigen.

Aanbesteding manipulatie

Deze fabrikanten spraken ook onderling af over publieke aanbestedingen. Deze praktijk, bekend als ‘bid-rigging’, waarbij offertes worden afgestemd om zo de uitkomst van een aanbesteding te manipuleren, is in strijd met het kartelverbod. Er zijn verschillende vormen van ‘bid-rigging’, zoals:

  • Biedonderdrukking of terugtrekking (waarbij men afspreekt om niet mee te doen aan de aanbesteding)
  • Overbieden of schijnbieden (waarbij men opzettelijk hoger biedt dan het bedrijf dat geacht wordt de opdracht te winnen)
  • Rotatiesystemen of marktverdeling (waarbij opdrachten onderling verdeeld worden)

De belangrijkste regel is dat elke deelnemer aan een aanbesteding zelfstandig haar gedrag moet bepalen.

Onderzoek naar de industrie van auto-onderdelen

De recente boetes zijn onderdeel van een reeks sancties voor kartelafspraken in de auto-onderdelenindustrie. De Europese Commissie heeft bijvoorbeeld al boetes opgelegd aan leveranciers van autolagers, kabels, flexibel schuim (wat onder andere in autostoelen wordt gebruikt), airconditioning en koelcomponenten, dynamo’s en starters, en parkeerverwarmers.

Op dit moment lopen er nog EU-onderzoeken naar onder andere airbags, gordels en stuurwielen en uitlaatsystemen.

Ook buiten Europa wordt er al jarenlang onderzoek gedaan naar overtredingen van de mededingingsregels door producenten van auto-onderdelen, waaronder in landen als Canada, Japan en de Verenigde Staten.

Wilt u meer weten?

Aarzel niet om contact op te nemen met mr. Minos van Joolingen of mr. Esra van der Wolk.

Blijf op de hoogte! 

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.