Europese Commissie beboet wederom producenten van auto-onderdelen voor kartelafspraken

27 juni 2017

De Europese Commissie acht drie producenten van autoverlichting schuldig aan onder andere het afstemmen van prijzen. In totaal werd bijna 27 miljoen euro aan boetes opgelegd.

Automotive Lightning ontving een boete van EUR 16.347.000 en Hella van EUR 10.397.000. Valeo meldde het kartel bij de Commissie en ontliep daarmee een boete van meer dan EUR 30,5 miljoen.

Kartelafspraken

De afspraken hadden betrekking op lichtsystemen zoals koplampen en daglichten die werden geleverd aan producenten van personenauto’s en bedrijfsvoertuigen. De drie producenten ontmoetten elkaar onder andere tijdens vakbeurzen, leveranciersevents van klanten en tijdens klantbezoeken.

Daar bespraken zij de volgende onderwerpen met elkaar:

  • Offertes voor aanbestedingen
  • Onderhandelingsstrategieën
  • Status van onderhandelingen met klanten over prijsverhogingen

Daarnaast spraken zij af dat ze ernaar zouden streven om de prijsverhogingen van reserveonderdelen door te voeren nadat de massaproductie van specifieke automodellen gereed was en coördineerden vervolgens wanneer de beschikbaarheid van reserveonderdelen zou eindigen.

Bid-rigging

De fabrikanten bespraken onder andere offertes bij aanbestedingen. Het afstemmen van offertes bij aanbestedingen om zo de uitkomst van de aanbesteding te manipuleren staat bekend  als ‘bid-rigging’ en is in strijd met het kartelverbod. Er zijn diverse vormen:

  • Biedonderdrukking/terugtrekking (‘je spreekt af niet in te schrijven’)
  • Overbieding/schijnbieding (‘bewust hoger bieden dan de onderneming die de opdracht mag winnen’)
  • Rotatiesysteem/marktverdeling (‘opdrachten worden onderling verdeeld’)

De hoofdregel is dat iedere inschrijver op aanbestedingen zelfstandig haar gedrag bepaalt.

Breder onderzoek auto-onderdelenindustrie

De boetes volgen op een reeks boetes voor kartelafspraken in de auto-onderdelenindustrie. De Europese Commissie legde onder andere al boetes op aan leveranciers van autolagers, kabels, flexibel schuim (onder andere) gebruikt in autostoelen, airconditioning en koelcomponenten, dynamo’s en starters en parkeerverwarmers.

Europese onderzoeken die op dit moment nog lopen zijn bijvoorbeeld de onderzoeken naar airbags, gordels en stuurwielen en uitlaatsystemen.

Wereldwijd wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar overtredingen van de mededingingsregels door auto-onderdelenfabrikanten, waaronder ook in landen als Canada, Japan en de VS.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met mr. Minos van Joolingen of mr. Esra van der Wolk

Op de hoogte blijven? 

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.