Partijen Moeten Voortzetten Moeilijkheden: Strijd tegen Europees Luchtvaartkartel Gaat Door

26 september 2013

Het Gerechtshof Amsterdam heeft onlangs haar uitspraak gegeven over een omvangrijk luchtvaartkartel geval. Het hof heeft bepaald dat de zaak die Equilib heeft aangespannen tegen meerdere luchtvaartmaatschappijen ten behoeve van een groot aantal benadeelde partijen in Nederland, niet op pauze mag worden gezet in afwachting van een vonnis van de Europese rechter.

Het omdraaien van het luchtvaartkartel gaat over overeenkomsten die luchtvaartmaatschappijen gemaakt hebben van december 1999 tot februari 2006 over brandstof- en veiligheidstoeslagen. Volgens de Europese Commissie zijn deze afspraken een schending van het Europese mededingingsrecht. Op 9 november 2010 legde de Europese Commissie massieve boetes op aan de luchtvaartmaatschappijen, die een totaal van bijna 800 miljoen euro bereikten. De luchtvaartmaatschappijen hebben tegen deze boetes beroep aangetekend bij de Europese rechter.

Veel nationale en internationale bedrijven eisen schadevergoeding van de betrokken luchtvaartmaatschappijen. Ze hebben hun claim doorgestuurd naar Equilib, dat vervolgens een rechtszaak aanspande bij de Rechtbank Amsterdam. De luchtvaartmaatschappijen hebben de rechtbank vervolgens verzocht de procedure op te schorten tot de Europese rechter een uitspraak zou doen over de boetes van de Europese Commissie. De rechtbank kwam aan dit verzoek tegemoet op 7 maart 2012, waardoor de procedure jarenlang mogelijk wordt opgeschort.

In het hoger beroep tegen dit vonnis, heeft het hof nu echter gesteld dat uitstel alleen van toepassing is als het betrekkingen heeft op issues die gerelateerd zijn aan de boetes, en wanneer er redelijke twijfel bestaat over de geldigheid van de beslissing. De zaak zal dus voortgezet worden bij de rechtbank.

Wil je meer weten over deze zaak? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Martijn Jongmans per e-mail – m.jongmans@www.banning.nl. Wil je altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Download onze eBooks en nieuwsbrieven hier.