EU ombudsman eist onderzoek naar Barcelona, Real Madrid

16 december 2013

De EU ombudsman heeft de Europese Commissie gemaand niet langer te treuzelen met een onderzoek naar mogelijke onrechtmatige staatssteun aan zeven Spaanse voetbalclubs, waaronder Barcelona en Real Madrid. De Europese Commissie had daarover vier jaar geleden klachten ontvangen, maar deed vervolgens niets.

In 2009 stuurde een anonieme investeerder in Britse en Duitse voetbalclubs klachten naar de Europese Commissie over concurrentievervalsing bij Spaanse voetbalclubs: Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao en CA Osasuna. Ook ten aanzien van Valencia, Elche en Hércules kwamen klachten. Het verwijt was dat deze clubs via belastingvoordeel onrechtmatige staatssteun ontvingen van de Spaanse overheid. Het zou tezamen over miljarden euro’s gaan.

De Europese Commissie heeft sindsdien de zaak nog niet willen onderzoeken. Naar onze informatie heeft dit uitstel mogelijk van doen met een onderzoek dat de Europese Commissie momenteel voert naar onrechtmatige staatssteun in het Nederlandse voetbal. Wellicht hoopt zij op precedentvorming, voordat de Spaanse zaak zou worden opgepakt.

De anonieme klager heeft zich uiteindelijk tot de EU Ombudsman gewend, Emily O’Reilly. Zij verwijt de Europese Commissie met haar uitstelgedrag inmiddels ‘bad administration’. Bovendien signaleert zij de schijn van belangenverstrengeling, nu de verantwoordelijke Eurocommissaris, Joaquín Almunia, gefotografeerd zou zijn in het voetbaltenue van één van de te onderzoeken Spaanse clubs, en hij minister was in het Spaanse kabinet dat oorspronkelijk tot de gewraakte belastingvoordelen aan voetbalclubs had besloten. Een samenvatting van het rapport staat hier.

De Europese Commissie heeft inmiddels laten weten dat zij onverwijld een onderzoek zal starten.

Meer weten?

Mail vrijblijvend met Martijn Jongmans

Op de hoogte blijven? 

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.