Efficiency verweer in de UK en nieuwe fusies in de foodsector

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

20 augustus 2008

De OFT (Office of Fair Trading) in het Verenigd Koninkrijk bracht op 8 augustus jl. een persbericht uit inzake de acquisitie van GCan Media plc door Global Radio UK Ltd. Het is de eerste keer volgens de OFT dat de te realiseren “efficiencies” een belangrijke doorslag geven in de goedkeuring van een horizontale fusie. 

Dit verweer ziet op de voordelen die partijen kunnen realiseren door de overname, ondanks de mogelijke mededingingsbeperkingen die de overname tot gevolg heeft. Op deze wijze kan een kartelautoriteit onder omstandigheden worden overtuigd om toch haar goedkeuring te verlenen aan een concentratie die anders mogelijk op bezwaren zou stuiten. Het betrof in casu een overname tussen 2 ondernemingen die beide radiostations exploiteren in het Vereningd Koninkrijk.

In de voedingssector blijft de consolidatie zich voortzetten. De Europese Commissie heeft op 12 augustus jl. haar goedkeuring verleend aan de joint venture tussen Total Produce uit Ierland en Haluco Beheer uit Nederland. Total Produce is een importeur en distributeur van een grote verscheidenheid aan groenten en fruit. Total Produce zal mede zeggenschap verwerven in het Nederlandse TP Haluco, eveneens actief in de import en distributie van groenten en fruit. Voorts heeft de Belgische onderneming De Weide Blik (onderdeel van CVC Capital Groep) Atlanta overgenomen (onderdeel van Chiquita Brands International). Beide zijn actief in de import en distributie van fruit en groenten.