E-privacy verordening

sector:

Technologie & Innovatie

expertise:

IT & Privacy

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

11 september 2019

De EU is al enige tijd bezig met een verordening die de e-Privacyrichtlijn moet vervangen. De regels van deze nu nog geldende richtlijn zijn in Nederland geïmplementeerd in de Telecommunicatiewet. De bekendste regel daaruit is de “cookiewet”. De voorgestelde verordening, genaamd de e-Privacyverordening, zal bij inwerkingtreding de richtlijn vervangen en aanvullende regels stellen ten opzichte van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (“AVG”) voor wat betreft elektronische communicatiegegevens. Welke extra verplichtingen dit met zich mee kan brengen voor u, leest u hier.

Toepassingsbereik

De verordening zal van toepassing zijn op alle aanbieders van elektronische communicatiediensten. Deze diensten moeten dan wel aan eindgebruikers worden aangeboden die zich in de Europese Unie bevinden. Het is daarbij niet van belang of de eindgebruiker moet betalen voor deze diensten. Op gratis diensten, zoals Gmail en WhatsApp zal de verordening, zoals die nu is voorgesteld, dus ook van toepassing zijn.

Inhoud

Een aantal onderwerpen die in de e-Privacyverordening aan bod komen zijn:

  • Vertrouwelijkheid van de elektronische communicatie
    De communicatie die via de dienst plaatsvindt moet worden beschermd tegen onderschepping, controle en verwerking door derden.
  • Doeleinden en voorwaarden voor het verwerken van communicatiegegevens
    De verordening beschrijft de voorwaarden waaronder het verwerken van de communicatiegegevens toegestaan is. Een voorbeeld van een dergelijke voorwaarde is het verwerken van de gegevens als dit noodzakelijk is voor het factureren of het opsporen van fraude.
  • Verplichting om eindgebruikers te helpen met het maken van keuzes over privacyinstellingen
    De communicatiedienst moet de gebruiker de mogelijkheid bieden om te kiezen of derden informatie in zijn/haar eindapparatuur opslaan of verwerken. Daarnaast dient de gebruiker geïnformeerd te worden over de mogelijkheden die er zijn binnen de software van de dienst om de privacy te beschermen. Deze informatie moet bij de installatie worden verstrekt.
  • Rechten van de eindgebruikers ten aanzien van elektronische communicatie
    Onder meer regelt de verordening dat de gebruikers eenvoudig en kosteloos moeten kunnen kiezen voor anoniem bellen. Ook bevat het regels over het blokkeren van nummers en het verzenden van “direct marketing-berichten”.

Of en wanneer de verordening in werking treedt, is momenteel niet te voorspellen. Wij zullen in ieder geval de voortgang in de gaten houden en u op de hoogte stellen als er meer duidelijkheid is.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, bijvoorbeeld over uw verplichtingen onder de e-Privacyverordening? Neem dan vrijblijvend contact op met Floortje Eijdems of met één van de andere leden van het IT-team.