Het Nederlandse Rechtssysteem Rangschikt #5 Wereldwijd – Een Gedetailleerde Blik op Onze Juridische Superioriteit

23 oktober 2016

In de 2016-editie van de Rule of Law Index scoort het Nederlandse rechtssysteem opnieuw als een van de meest betrouwbare en effectieve ter wereld. Over het algemeen presteren alleen de Scandinavische rechtssystemen beter. Nederland staat zelfs op nummer één als het aankomt op weerstand tegen discriminatie, corruptie en ongepaste politieke invloed.

Internationaal opererende bedrijven worden zich steeds meer bewust van de belangrijkste verschillen tussen nationale rechtssystemen én de kansen die deze verschillen bieden. Het is bij internationale rechtszaken al lang gebruikelijk dat partijen ‘forumshoppen’ naar het rechtssysteem dat het beste bij hun wensen past in een specifiek geval. Voor deze ervaren partijen kan het interessant zijn om te ontdekken hoe de rechtspraak in de praktijk werkt, meer dan alleen een vergelijking van het toepasselijke recht.

Neem bijvoorbeeld de schadevergoedingen na kartelvorming. Nederland wordt vaak gezien als een aantrekkelijke EU-jurisdictie om dergelijke schadevergoedingen te claimen, zeker na een blootgelegd kartel. In onze ervaring dragen veel factoren bij aan deze perceptie, waaronder (1) het gemak waarmee Nederlandse rechtbanken internationale jurisdictie aannemen (bijvoorbeeld op basis van één ‘ankerverdachte’ gevestigd in Nederland); (2) juridische procedures die relatief snel verlopen; en (3) de algehele proceskosten zijn laag in internationale vergelijking.

De bevindingen van de Rule of Law kunnen bijdragen aan Nederland als voorkeurslocatie voor internationale rechtszaken. Ze verduidelijken dat mensen naast de bovengenoemde voordelen ook het idee hebben dat de Nederlandse rechtspraak eerlijk functioneert.

Het World Justice Project Rule of Law Index® is wereldwijd dé bron bij uitstek voor originele gegevens over de rechtsstaat. De Indexscores zijn gebaseerd op de beoordelingen van lokale inwoners (1,000 respondenten per land) en lokale juridische experts, zodat de bevindingen de ervaringen van de bevolking, inclusief gemarginaliseerde delen van de samenleving, weerspiegelen.

Wil je meer weten? Download hier onze eBooks en nieuwsbrief.

Heb je nog verdere vragen? Aarzel dan niet om onze specialisten Martijn Jongmans of Adriaan Buyserd te mailen.