Duits onderzoek naar best price clausule Verivox gestaakt

03 juni 2015

De Duitse kartelwaakhond heeft haar onderzoek naar het gebruik van verboden ‘best price’ clausules door Verivox gestaakt. De energievergelijkingswebsite heeft de clausules verwijdert uit haar contracten met energieleveranciers en past deze dus niet langer meer toe.

Het onderzoek vond plaats als onderdeel van het Duitse onderzoek naar energievergelijkingsportals. De door Verivox gehanteerde ‘best price’ clausules zorgden ervoor dat energieleveranciers via een ander platform geen lagere prijzen mochten hanteren. Na aanpassing van de contracten ziet de Duitse toezichthouder geen mededingingsbezwaren meer. Verivox zal ook in de toekomst afzien van het gebruik van ‘best price’ clausules.

Best price?

In principe zijn vergelijkingswebsites voor elektriciteit positief voor de concurrentie. Zulke platforms maken voor de consument inzichtelijk welke mogelijkheden er zijn en tegen welke prijzen. Het gebruik van ‘best price’ clausules doet dit positieve effect echter deels teniet omdat zij de vrijheid beperken van aanbieders op de portals om via andere kanalen lagere prijzen te rekenen. Dit belemmert de concurrentie tussen de verschillende platforms en maakt het voor nieuwe aanbieders moeilijk om de markt te betreden.

Hotelsector

Het onderzoek naar Verivox volgde op zaken tegen diverse hotelvergelijkingssites en online travel agents zoals Expedia, HRS en Booking.com in Duitsland en elders in Europa. Zie onze eerdere blog daarover. De Duitse rechter heeft inmiddels geoordeeld dat de ‘best price’ clausules inderdaad in strijd zijn met het mededingingsrecht.

Meer weten?

Mail vrijblijvend met Minos van Joolingen (LinkedIn hier en website hier) of Esra van der Wolk (LinkedIn hier en website hier).

Op de hoogte blijven? 

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.