Afteltijd bij het Distributie Wet Centrum XXI – E-commerce (Online promoties en actieve verkoop)

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

11 mei 2022

Wat?

De digitalisering en technologische innovatie waren het afgelopen decennium het middelpunt van de ontwikkeling van de moderne wereld. Online marketing en verkoop zijn een steeds krachtiger instrument geworden om verschillende klanten te bereiken. In overeenstemming hiermee hebben online promoties meer aandacht gekregen in vergelijking met 2010, toen de huidige Verticale groepsvrijstelling regeling (de “VBER”) werd geïntroduceerd. In het ontwerp van de VBER en de Verticale Richtlijnen heeft de Europese Commissie de regels met betrekking tot online promoties opnieuw bekeken en een aantal nuttige verduidelijkingen toegevoegd.

En nu?

De termen “actieve verkoop” en “passieve verkoop” zijn klassieke begrippen in de wereld van distributieovereenkomsten. Volgens artikel 4 van de huidige VBER vormt het opleggen van beperkingen aan passieve verkoop een ernstige beperking. Daarom kunnen beperkingen op passieve verkoop niet profiteren van de veilige haven van de VBER en wordt ook verondersteld dat zij niet in aanmerking komen voor een individuele vrijstelling. Hetzelfde geldt voor beperkingen op actieve verkoop, met beperkte uitzonderingen. Het groepsvrijstellingsregime accepteert met name dat distributeurs zich moeten onthouden van actieve verkoop in het gebied of naar een klantengroep die is toegewezen aan een exclusieve distributeur of uitsluitend is voorbehouden aan de leverancier.

De toekomst vanaf 1 juni 2022?

De belangrijkste principes met betrekking tot actieve of passieve verkoop zullen naar verwachting ongewijzigd blijven onder de ontwerp VBER en de Verticale Richtlijnen. Echter, de voorstellen bevatten wijzigingen in de definitie van actieve verkoop en passieve verkoop, inclusief met betrekking tot online promoties.

In de praktijk?

De regels omtrent beperkingen van actieve en passieve verkoop blijven grotendeels ongewijzigd. Echter, de definities van actieve en passieve verkoop zijn nu opgenomen in de ontwerp VBER en zijn verduidelijkt, met name als het gaat om online promoties. Met name de definitie van actieve verkoop is bijgewerkt, waardoor duidelijk wordt dat actieve verkoop de vang-all categorie is (alle vormen van verkoop die geen passieve verkoop zijn, zijn actieve verkoop) en dat deze categorie bepaalde online verkopen omvat die voorheen niet genoemd maar in het afgelopen decennium belangrijker zijn geworden.

Beoordeling?

In de EU worden klant- en territoriale beperkingen vermoedelijk gezien als ernstige beperkingen van de concurrentie die artikel 101(1) VWEU schenden. Gezien het doel van de interne markt, zal deze benadering ongewijzigd blijven onder de nieuwe VBER, die de definitie van actieve en passieve verkoop zal verheffen van zachte wetgeving naar harde wetgeving en ze zal bijwerken om huidige voorbeelden van online promoties op te nemen. Dit zal nuttig zijn om discussies over de vraag of bepaalde online promoties actieve of passieve verkoop vormen te vermijden.

Wil je meer weten? Blijf op de hoogte …

In de aanloop naar 1 juni 2022 streven we ernaar om je regelmatig updates en de nodige juridische kennis te bieden om je bedrijf volledig voor te bereiden op de toekomst. Kijk ook eens op het platform van Distribution Law Center en onze LinkedIn-pagina voor veel meer informatie over de wetten die gelden voor verticale overeenkomsten, zowel op het vlak van concurrentie- als handelsrecht. 27 gespecialiseerde teams uit heel de EER werken hard om van dit platform je favoriete bron van begeleiding en informatie te maken.