Telcentrum voor Distributiewetgeving Aftellen IX – Hardcore beperkingen (Verkoopprijsbeheer)

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

16 februari 2022

Wat?

Bepaalde verticale beperkingen kunnen de concurrentie met name in de weg staan en consumenten schaden. Deze zogenaamde hardcore beperkingen profiteren niet van de beschermende haven die de VBER biedt en vormen vaak een schending van artikel 101 VWEU. Een uitstekend voorbeeld van dergelijke hardcore beperkingen is het onderhouden van minimale verkoopprijzen ofwel RPM.

Met RPM bedoelen we verticale prijsvaststelling: een situatie waarin het vermogen van de koper om zijn doorverkoopprijs te bepalen, beperkt wordt door een verticale overeenkomst. Een duidelijk voorbeeld van RPM is een overeenkomst tussen een fabrikant en een distributeur waarbij de distributeur verplicht wordt de producten van de leverancier tegen een vaste prijs of boven een bepaald minimum te verkopen.

Er moet echter een onderscheid gemaakt worden tussen RPM en de toelaatbare praktijk van het opleggen van maximale en aanbevolen verkoopprijzen. Dergelijke praktijken kunnen profiteren van de VBER (onderhevig aan de drempel van 30% marktaandeel), op voorwaarde dat ze in de praktijk niet neerkomen op vaste of minimum doorverkoopprijzen.

Daarentegen is verticale prijsfixering beschouwd als een van de ernstigste inbreuken op het mededingingsrecht, waardoor dit strikt gehandhaafd wordt door nationale mededingingsautoriteiten in de EU en ook recentelijk door de Europese Commissie.

Nu?

Volgens de huidige VBER is RPM een van de hardcore beperkingen zoals beschreven in artikel 4(a). Als zodanig kan het niet profiteren van de groepsvrijstelling. Desondanks herkent de Europese Commissie dat in sommige gevallen RPM noodzakelijk kan zijn om bepaalde efficiënties te bereiken.

Toekomst na 1 juni 2022?

Volgens de nieuwe VBER zullen de voornaamste principes over RPM naar verwachting ongewijzigd blijven. Tegelijkertijd zijn er enkele opmerkelijke toevoegingen in de huidige voorstellen van de Verticale Richtlijnen.

In de praktijk?

De regels voor RPM blijven grotendeels ongewijzigd. Deze regels zijn volledig van toepassing in de digitale omgeving, inclusief online platforms.

Beoordeling?

Ook als de huidige voorstellen van de Vertical Guidelines helderheid scheppen over een aantal punten, blijven er enkele zaken onduidelijk.

Nieuwsgierig naar meer?

We streven ernaar updates en juridisch advies te geven om je bedrijf volledig voor te bereiden op de toekomst. Bezoek ook onze pagina’s op de Distribution Law Center en LinkedIn voor meer informatie.

Lees de beschikbare nieuwsbrieven over de verwachte veranderingen hier.