De Rentex ‘franchise’-formule: what’s in a name?

sector:

Retail & Franchise

24 juni 2012

Op 8 december 2011 heeft de nMa een boete van in totaal ruim € 18 miljoen opgelegd aan vier wasserijen voor het maken van verboden horizontale afspraken, meer in het bijzonder een marktverdeling in verschillende regio’s. 

Deze marktverdeling was onderdeel van een bredere samenwerking tussen de wasserijen die zij zelf als ‘soft franchise’ bestempelden. De nMa is echter van mening dat de samenwerking tussen de wasserijen een verkapt kartel is. De gemaakte afspraken werden daarom niet als verticale afspraken, maar als horizontale afspraken beoordeeld. In dit artikel analyseren Minos van Joolingen en Dorien Noordeloos enkele punten van het Besluit van de nMa en staan ze met name stil bij een tweetal aspecten: (i) de definitie van de nMa van franchise in deze zaak in vergelijking met eerdere jurisprudentie en wetgeving en (ii) de structuur van de Rentex-formule in vergelijking met de structuur van een coöperatie.

Klik op onderstaande button om het gehele artikel te lezen dat is gepubliceerd in het Tijdschrift Mededingingsrecht in de Praktijk, editie april 2012.