De reikwijdte van de 403-verklaring

expertise:

Ondernemingsrecht - M&A

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

30 november 2009

Uit een recent arrest van de Hoge Raad blijkt dat indien in een de 403-verklaring geen ingangsdatum wordt vermeld, de moedermaatschappij aansprakelijk kan zijn voor de schulden die ná de aflegging van de 403-verklaring zijn ontstaan maar voortvloeien uit rechtshandelingen die zijn aangegaan vóór deze verklaring werd afgelegd.

In dergelijke gevallen dient de rechter de reikwijdte van de verklaring door uitleg vast te stellen. Om dergelijke uitlegvraagstukken te voorkomen is het raadzaam dat een moedermaatschappij in haar 403-verklaring nadrukkelijk vastlegt vanaf welk moment zij aansprakelijk is voor de schulden die voorvloeien uit de rechtshandelingen van haar dochtermaatschappij. 

Feiten

Wiermans handelt in oud papier en beschikt in dat kader over een perscontainer. Wiermans heeft deze perscontainer gekocht van Inalfa B.V voor een bedrag ad Hfl. 19.698,88 inclusief BTW. Inalfa heeft Wiermans daarvoor op 8 maart 1996 een factuur verstuurd waarop stond vermeld dat Inalfa B.V. de perscontainer ten behoeve van Wiermans had gekocht bij Icova. Wiermans heeft deze factuur betaald. Wiermans verklaarde vervolgens schriftelijk dat de perscontainer voor rekening van Wiermans werd geplaatst op het fabrieksterrein van Inalfa. De plaatsing gebeurde om niet en als tegenprestatie ontving Wiermans oud papier van Inalfa. Wiermans heeft de perscontainer in bruikleen gegeven.

Per 1 januari 1999 is Inalfa B.V. juridisch gesplitst in Inalfa Roof Systems BV en Inalfa Metal BV. Inalfa Metal BV is na een statutenwijziging in 2003 de naam Inalfa Metal Products (“IMP”) gaan dragen. 

Klik op onderstaande link om het gehele artikel te lezen. 

Download bijlage: De reikwijdte van de 403 verklaring (PDF, 16 KB)