Hof van Beroep Den Haag stuurt Porsche naar overwinning in merkinbreukzaak tegen ‘Porschespecialist’

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

16 februari 2013

Sinds 1996 runt meneer Van den Berg een kleine garage in Apeldoorn, genaamd ‘Porschespecialist Van den Berg’. In een interview met het NRC Handelsblad van 24 januari 2013 wordt Van den Berg omschreven als een groot Porsche-liefhebber die vindt dat klassieke Porsches een rijdend erfgoed zijn. Van den Berg repareert, onderhoudt en verkoopt klassieke Porsches. Sinds 11 maart 1999 is hij de eigenaar van de domeinnaam ‘porschespecialist.nl’, die hij voor zijn website www.porschespecialist.nl gebruikt.

Bovenaan elke pagina van de website gebruikt Van den Berg de term ‘porschespecialist’ in kleine letters in een logo, terwijl hij aan de rechterkant van de pagina de term ‘porschespecialist VAN DEN BERG Apeldoorn B.V.’ gebruikt. Daarnaast bevat het logo van Van den Berg een illustratie van de contouren van een ‘Porsche 911′. Zowel de logo’s als de illuistratie zijn op elke pagina van de website zichtbaar.

In 2008 besloot Dr. Ing. H.C.F. Porsche AG – hierna Porsche – een sommatiebrief te sturen naar Van den Berg om hem te verbieden de term ‘Porschespecialist Van den Berg’ en de domeinnaam porschespecialist.nl verder te gebruiken, aangezien deze in strijd zouden zijn met het merkenrecht en onrechmatige daad (gebruik van een gelijkende handelsnaam die verwarring kan veroorzaken).

Echter, op 27 Juli 2011 verwierp de rechtbank van Den Haag de eisen van Porsche. De rechtbank stelde vast dat het centrale vraagstuk draaide rond of Van den Berg, als ongeautoriseerde dealer, mag blijven handelen onder de naam ‘Porschespecialist Van den Berg (Apeldoorn)’ en of hij verder een website met de domeinnaam ‘porschespecialist.nl’ en de tekens op deze website, waaronder het logo van Van den Berg, mag blijven gebruiken.

Wat betreft de vermeende inbreuk op het merkrecht, oordeelde de rechtbank dat Van den Berg zich op artikel 2.23 par. 1 van het Benelux-Verdrag inzake de intellectuele eigendom (BVIE) kon beroepen: uitputting.

In januari 2013 werd in hoger beroep door het Gerechtshof Den Haag het stukgelopen geding nieuw leven ingeblazen. Omdat het gerechtshof van mening was dat het gebruik van het merk Porsche door Van den Berg geen eerlijk gebruik vormde, werd het oordeel van de rechtbank vernietigd. Van den Berg werd verboden het merk ‘Porschespecialist Van den Berg’ en de domeinnaam ‘www.porschespecialist.nl’ te gebruiken, evenals andere handelsnamen, domeinnamen en andere tekens die overeenkomen met de goederen en diensten waarvoor de Porsche-merken zijn geregistreerd.

Porsche geniet in de Benelux grote bekendheid, wat Van den Berg in staat stelt te profiteren van het merk om zijn eigen goederen en diensten op de markt te brengen. Daarom is het volgens het Gerechtshof onjuist te stellen dat het relevante publiek het teken ‘porschespecialist’ in een handelsnaam of in een merk als zodanig zal beschouwen dat het bedrijf in kwestie daardoor geen officiële Porsche-dealer is.