Coty treedt met succes op tegen inbreukmakende verpakkingsdozen

sector:

Retail & Franchise

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

23 juni 2020

Coty is internationaal actief in de markt van parfumproducten, cosmetica en huidverzorging. Coty produceert en verhandelt parfumproducten onder verschillende merken zoals JIL SANDER en DAVIDOFF, waarvoor zij licenties heeft. Coty is ook gerechtigd om handhavend op te treden tegen merkinbreuk. En dat doet zij als ze ziet dat Easycosmetic verpakkingsdozen gebruikt met daarop diverse merken waarop Coty een licentie heeft.

Easycosmetic verkoopt via haar website parfum- en cosmeticaproducten van ruim 250 verschillende merken. Ze maakt geen deel uit van het selectieve distributiestelsel van Coty. De producten zijn met toestemming van Coty op de markt gebracht. Coty stelt dat zij toch een gegronde reden heeft om zich te verzetten tegen verdere verhandeling van de producten. Volgens Coty wekt de wederverkoper namelijk met die verpakkingsdozen de indruk dat er een economische band bestaat tussen Easycosmetic en Coty, terwijl zo’n band er niet is.

De rechtbank is het daarmee eens. Door de combinatie van de merken met een veelheid aan bij elkaar geplaatste luxe cosmetica- en parfummerken, alle weergegeven met een eigen dikte en grootte van letters vergelijkbaar met de daarbij horende beeldmerken, heeft Easycosmetic nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de herkomst van de verschillende merken, oftewel bij de verschillende merkhouders en de door hen opgebouwde reputatie. Tegelijkertijd wordt die reputatie toegetrokken naar Easycosmetic door het integreren van de merken met de huisstijl van Easycosmetic. Daardoor wordt de aantrekkingskracht en de reputatie van de merken overgeheveld naar Easycosmetic. Bij het publiek, dat niet gewend is aan deze wijze van adverteren, kan daardoor de suggestie worden gewekt van een economische band met de merkhouder. Dit wordt versterkt doordat het merkgebruik plaatsvindt na een specifieke aankoop en ook los staat van de aanbieding van een specifiek product. Dit merkgebruik door Easycosmetic op de Verpakkingsdozen gaat op deze manier verder dan het aankondigen van de verdere verhandeling van de producten. Coty kan zich daar met recht tegen verzetten!

Wilt u meer weten over merkenrechten? Neem dan gerust contact op met de advocaten van Intellectueel EigendomsrechtRanee van der Straaten of Floris de Vriend.