Consumentenautoriteit beboet Ryanair

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

19 maart 2013

De Consumentenautoriteit legt aan luchtvaartmaatschappij Ryanair boetes op van in totaal EUR 370.000,= voor vier overtredingen die zijn geconstateerd in haar online boekingsproces. Zo bood Ryanair op haar website vliegtickets aan voor prijzen waarbij niet alle voorzienbare en onvermijdbare kosten waren inbegrepen, zoals heffingen en toeslagen die verplicht worden berekend. De prijs die de consument uiteindelijk betaalde was hierdoor in de meeste gevallen aanzienlijk hoger dan de prijs waarvoor het ticket oorspronkelijk op de website werd aangeboden. Dit is in strijd met de consumentenregels.

Bernadette van Buchem, directeur Consumentenautoriteit: “Het is voor consumenten belangrijk dat zij aan het begin van de boeking weten wat zij in ieder geval moeten betalen voor de vlucht van hun keuze. Kosten die de consument niet kan vermijden, horen daarin te zitten. Daar bovenop kunnen nog extra kosten komen voor aanvullende diensten waarvoor de consument zelf kan kiezen.”

Achtergrond besluit

Ryanair biedt via haar website www.ryanair.com/nl vliegtickets aan Nederlandse consumenten aan. De Consumentenautoriteit ontving uit diverse nationale en internationale bronnen aanwijzingen dat Ryanair bepalingen uit de consumentenregels niet naleefde. Zo schrijft de Europese regelgeving voor dat bij het aanbieden van vliegtickets alle bijkomende kosten die voorzienbaar en onvermijdbaar zijn in de gepresenteerde prijs moeten zijn opgenomen. Daarom is de Consumentenautoriteit een onderzoek gestart.

De Consumentenautoriteit heeft vier overtredingen vastgesteld:

  1. Ryanair vermeldt op haar website ticketprijzen niet inclusief alle voorzienbare en onvermijdbare kosten;
  2. het online boekingsproces biedt consumenten niet de mogelijkheid om tussentijds invoergegevens te controleren en eventuele fouten te herstellen;
  3. Ryanair vermeldt op haar website geen e-mailadres, waardoor rechtstreekse communicatie met het bedrijf wordt bemoeilijkt;
  4. Ryanair biedt haar klantenservice alleen in het Engels aan, terwijl dit nergens vermeld stond op de verder Nederlandstalige website.

De boetes voor deze overtredingen tellen op tot een totaalbedrag van EUR 370.000,=.

Ryanair heeft inmiddels het boekingsproces op onderdelen aangepast. Nu presenteert zij wel prijzen met inbegrip van voorzienbare en onvermijdbare toeslagen en heffingen. Daarnaast vermeldt zij nu dat er sprake is van een Engelstalige klantenservice. Voor de overtredingen die nog niet zijn beëindigd heeft de Consumentenautoriteit drie lasten onder dwangsom opgelegd om ervoor te zorgen dat Ryanair op korte termijn haar werkwijze aanpast. De dwangsommen kunnen oplopen tot maximaal EUR 240.000,= per overtreding.

De Consumentenautoriteit heeft ondoorzichtige prijzen in de reisbranche als een van de aandachtsgebieden op haar Agenda 2012-2013 staan.

(Bron: www.consumentenautoriteit.nl)