Concentraties in Europa

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

24 juni 2009

De Europese Commissie heeft Electrabel een boete opgelegd van EUR 20 miljoen. Electrabel had Compagnie National du Rhône overgenomen, maar had nagelaten de transactie eerst voor te leggen aan de Europese Commissie ter goedkeuring. 

De Europese Commissie concludeerde dat de overtreding van het concentratiecontrole regime al enige tijd duurde en Electrabel had moeten weten dat de transactie meldingsplichtig was. Op grond het Europese en nationale concentratiecontrole toezicht dienen transacties boven bepaalde omzetdrempels bij de Europese Commissie of nationale kartelautoriteiten te worden gemeld, alvorens de transactie mag worden uitgevoerd.

De Noorse kartelautoriteit  heeft onlangs de fusie tussen Validus en Sunkost verboden. De autoriteit concludeerde dat de concurrentie op de markt zou worden gereduceerd door de fusie. Dit zou kunnen leiden tot hogere prijzen, minder keuze voor de consument etc. De markt betrof hier de groothandelsmarkt voor gezondheidsvoeding, meer in het bijzonder voedingsupplementen.

In Spanje werd de fusie tussen de 4 grootste distributeurs van kranten en dagbladen in Madrid goedgekeurd onder strikte condities. Zo mochten de bestaande prijzen met uitgevers en afnemers niet worden aangepast, en dienden efficiency voordelen te worden doorgegeven aan de afnemers.