Chinese Autoriteit Onderzoekt Europees Babymelkpoeder: Een Grondige Inspectie Door het Kartelwaakhond

04 juli 2013

Onderzoek Chinese kartelwaakhond naar Europees babymelkpoeder

Chinese autoriteiten hebben aangekondigd dat zij een prijsonderzoek gaan uitvoeren naar producenten van babymelkpoeder in de Westelijke wereld. Dit besluit komt naar voren uit een groeiende bezorgdheid over de hoge prijzen die in rekening worden gebracht voor babymelkpoeder uit de EU, en een mogelijke overtreding van de Chinese mededingingswet.

De kwestie rond babymelkpoeder dateert al van 2008, toen de zogenaamde melamine-affaire zes baby’s het leven kostte en 300.000 anderen ziek maakte. Sindsdien zijn de Chinese consumenten het vertrouwen in inheemse producenten van babymelkpoeder verloren. Ze zien de hoge prijzen van de babymelkpoeder uit EU als een garantie voor de veiligheid van het product.

De impact van deze veranderende consumentenhouding is duidelijk merkbaar in de marktdynamiek. Buitenlandse producenten hebben in de grote steden een marktaandeel van 70 tot 80% weten te bemachtigen, wat de Chinese producenten heeft gedwongen om zich op landelijke gebieden te concentreren.

Volgens de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NOH), het grootste planningsbureau van de Volksrepubliek China, zijn de prijzen voor babymelkpoeder sinds 2008 al met 30% gestegen.

In 2013 legden Chinese autoriteiten al flinke kartelboetes op aan internationale kartelvormers in een LCD-kartel en een alcoholkartel. Het lijkt er nu op dat de EU producten van babymelkpoeder het volgende doelwit zullen worden.

Het recentelijk aangekondigde onderzoek zal zich vooral richten op de grootste toeleveranciers: Biostime International Holding, Mead Johnson Nutrition, Danone, Abbot Laboratories, Nestle en Royal FrieslandCampina NV.

Deze recente gebeurtenissen en de aankondiging van het huidige onderzoek geven duidelijk aan dat de Chinese autoriteiten hard willen optreden tegen overtredingen. In de toekomst zouden er mogelijk nog andere handhavingsacties kunnen volgen, zoals invallen en ochtendinval-mini-onderzoeken.

Wil je meer details weten?

Stuur een mail naar Adriaan Buyserd

Wil je op de hoogte blijven van dit soort nieuws?

Je kunt onze eBooks en nieuwsbrieven hier downloaden.