Chinese kartelboete voor FrieslandCampina: EUR 5,9 miljoen

06 augustus 2013

De Chinese mededingingsautoriteit, de National Development and Reform Commission (NDRC), heeft zes producenten van babyvoeding beboet voor het maken van ongeoorloofde prijsafspraken. In totaal werd voor 85 miljoen aan kartelboetes opgelegd.

Het gaat om FrieslandCampina, Nutrition, Danone, Mead Johnson, Abbott Laboratories en Biostime. FrieslandCampina Trading in Shanghai, een dochteronderneming van FrieslandCampina, heeft een boete gekregen van EUR 5,9 miljoen.De NDRC concludeerde dat FrieslandCampina Trading contracten met afnemers had afgesloten die niet in lijn lagen met de lokale wetgeving. FrieslandCampina meldt dat het bedrijf de kartelboete zal betalen. De contracten zijn inmiddels herzien.

De melkpoederproducenten hebben volgens de NDRC de prijzen opgedreven door minimum verkoopprijzen vast te stellen. Evenals onder de Nederlandse en Europese mededingingsregels is het hanteren van een minimum verkoopprijs niet toegestaan in China op basis van de mededingingsregels. China kent sinds 1 januari 2008 een Mededingingswet die is geïnspireerd op de Europese mededingingsregels.

De prijzen van buitenlandse zuivel in China zijn fors gestegen sinds het schandaal in 2008 toen kinderen overleden door vervuilde Chinese melkpoeder. Volgens NDRC is er sprake van een stijging met zo’n 30 procent.

Meer weten?

Mail vrijblijvend met Silvia Vinken

Op de hoogte blijven? 

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.