Britse Speelgoedverkopers Beboet voor het Maken van Onwettige Prij…

25 juli 2016

In Engeland hebben twee speelgoedverkopers, Trod en GB eye, zich schuldig gemaakt aan het overtreden van concurrentieregels door verboden online prijsafspraken te maken. De partijen hadden afgesproken om bepaalde producten niet voor minder dan de concurrent te verkopen via Amazon. Deze verboden praktijk vond plaats van maart 2011 tot juli 2015.

Trod, een Britse speelgoedverkoper, en GB eye, een online verkoper van entertainment merchandise, besloten om niet onder de prijzen van hun concurrenten te gaan zitten voor de posters en frames die ze via Amazon (UK) verkochten. Ze hebben dit kunnen realiseren door gebruik te maken van software die ze zelf hebben geprogrammeerd. Deze software maakte het mogelijk om hun prijzen automatisch aan te passen aan die van hun concurrenten.

Het maken van afspraken over prijzen, productiecapaciteit en marktverdeling is een overtreding van mededingingswetgeving. Tegenwoordig wordt er in Europa steeds meer aandacht besteed aan het overtreden van deze regels bij de verkoop via internet. Je kunt meer lezen over dit onderwerp in onze [eerdere blog] hierover.

Recentelijk heeft de Engelse mededingingsautoriteit twee leveranciers beboet voor het vaststellen van minimum adviesprijzen op internet. In dit geval ging het echter om afspraken tussen een leverancier en een distributeur, de zogenaamde ‘verticale afspraken’. De afspraken waar Trod en GB eye zich schuldig aan hebben gemaakt, zijn ‘horizontale afspraken’ – afspraken tussen twee concurrenten. Voor meer onderscheid tussen deze twee soorten afspraken, verwijs ik je naar [deze] presentatie.

GB eye heeft dit kartel gemeld bij de Britse mededingingsautoriteit en heeft zo een boete ontweken. Trod, aan de andere kant, accepteerde een boete van 163.371 Britse pond voor haar deelname aan het kartel.

Wanneer een bedrijf zijn deelname aan een kartel toegaf en een boete accepteerde, noemen we dit een schikking met een mededingingsautoriteit. Een schikking kan een langdurige juridische strijd met een mededingingsautoriteit voorkomen. In ruil voor de schikking wordt doorgaans een lagere boete uitgedeeld. Trod kreeg bijvoorbeeld een vermindering van 20% op haar boete vanwege haar erkenning van de overtreding en haar samenwerking met het onderzoek.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met Esra van der Wolk of een van de andere specialisten van de afdeling Mededinging & Aanbesteding van BANNING N.V.

Wil je op de hoogte blijven? Download dan [hier] onze eBooks en nieuwsbrieven.