Britse speelgoedhandelaren krijgen boete voor verboden prijsafspraken

25 juli 2016

In Engeland hebben twee speelgoedhandelaren de mededingingsregels overtreden door het maken van verboden online prijsafspraken. Partijen spraken af dat bepaalde producten niet onder elkaars prijs zouden worden aangeboden via Amazon. De overtreding vond plaats in de periode maart 2011 tot juli 2015.

Kartelovertreding

Trod, een Britse retailer in speelgoed, en GB eye, een internetretailer in entertainment merchandise, spraken af dat zij niet onder elkaars prijzen zouden gaan zitten voor posters en frames die zij verkochten via Amazon (UK). Om aan deze afspraak te voldoen maakten partijen gebruik van software die automatisch de prijzen aan elkaar aanpaste. Deze software hadden zij zelf op een manier geconfigureerd die dienstig was aan het prijskartel.

Het mededingingsrecht verbiedt ondernemingen onder andere om afspraken te maken over prijzen, productiecapaciteit en marktverdeling. De laatste tijd is er in Europa toenemende aandacht voor overtredingen van de mededingingsregels bij internetverkoop, zie onze eerdere blog hierover.

De Engelse mededingingsautoriteit beboette recent ook al twee leveranciers voor het opleggen van internet minimumadviesprijzen (lees hier onze eerdere blog daarover). Daar betrof het echter afspraken tussen een leverancier en een distributeur (zogenoemde ‘verticale afspraken’), terwijl het hier om afspraken tussen twee concurrenten gaat (‘horizontale afspraken’). Voor een nader onderscheid tussen horizontale en verticale afspraken verwijzen wij naar deze presentatie.

Boete

GB eye meldde het kartel bij de Britse mededingingsautoriteit en ontweek zo een boete (lees meer over het melden van een kartel bij de Nederlandse kartelautoriteit in onze eerdere blog over dit onderwerp). Trod accepteerde een boete van 163.371 Britse pond voor haar deelname aan het kartel.

Schikking

Wanneer een onderneming haar deelname aan een kartel toegeeft en een boete accepteert, wordt gesproken van een schikking met een mededingingsautoriteit. Een schikking voorkomt dat een onderneming een boete aanvecht, hetgeen vaak resulteert in een langslepende juridische strijd met een mededingingsautoriteit. In ruil voor de schikking krijgt een onderneming doorgaans een lagere boete. Zo ook in dit geval. Trod kreeg een boetereductie van 20% voor het toegeven van het kartel en haar verdere medewerking aan het onderzoek.

Meer weten?

Mail vrijblijvend met Esra van der Wolk (LinkedIn hier en website hier) of één van de andere specialisten van de sectie Mededinging & Aanbesteding van BANNING N.V.

Op de hoogte blijven? 

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.