Britse mededingingsautoriteit lanceert nieuwe leidraad voor naleving mededingingsrecht

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

12 juli 2011

De Britse mededingingsautoriteit, the Office of Fair Trading (‘OFT’), heeft recentelijk een nieuwe leidraad gepubliceerd over naleving van het mededingingsrecht door ondernemingen. De nieuwe leidraad van de OFT moet ondernemingen helpen om bewustzijn van het mededingingsrecht te creëren binnen hun onderneming. Daarbij besteedt de OFT specifieke aandacht aan de rol van feitelijk leidinggevenden bij de naleving en het creëren van bewustzijn binnen een onderneming.

In 2010 heeft de OFT onderzoek gedaan naar de mate waarin ondernemingen zich bewustzijn van het mededingingsrecht. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het bewustzijn de laatste vier jaar verdubbeld is. De OFT is van mening dat dit een goede vooruitgang is, maar dat het noodzakelijk is het bewustzijn verder uit te bouwen. De nieuwe leidraad moet hierbij helpen. Het bestaat ondermeer uit een film waarin wordt uitgelegd wat mededingingsrecht is, een vier stappenplan om een onderneming in lijn met het mededingingsrecht te brengen en een ‘quick guide’ waarin de belangrijkste onderwerpen van het mededingingsrecht worden behandeld.

De OFT besteedt in haar ‘guidance for businesses on competition law compliance’ specifieke aandacht aan feitelijk leidinggevenden, zoals bijvoorbeeld bestuurders en managers. Volgens de OFT spelen feitelijk leidinggevenden een cruciale rol in het slagen van het creëren van bewustzijn van het mededingingsrecht binnen een onderneming. Om deze reden zal de OFT dan ook bij een schending van het mededingingsrecht en het bepalen van de verantwoordelijkheid van een feitelijk leidinggevende voor deze schending rekening houden met de bijdrage van de feitelijk leidinggevende aan het creëren van dit bewustzijn. Hiermee wordt een extra stimulans aan feitelijk leidinggevenden gegeven om zich actief in te zetten voor een compliance programma en schendingen van het mededingingsrecht te voorkomen, te beperken en te traceren.

De OFT heeft al geruime tijd de bevoegdheid om boetes op te leggen aan individuele personen. Daarnaast is het in het Verenigd Koninkrijk mogelijk dat een natuurlijk persoon een gevangenisstraf krijgt van maximaal  5 jaar en kan een feitelijk leidinggevende voor maximaal 15 jaar worden verboden om een bedrijf te leiden, zogenoemde ‘directors disqualification’. De OFT maakt veelvuldig gebruik van haar bevoegdheden en legt regelmatig persoonlijke sancties op.