Bouwen aan constructieve veiligheid en het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen (deel II)

expertise:

Vastgoed, Bouw & Overheid

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

07 december 2018

Naar aanleiding van het instorten van de parkeergarage op Eindhoven Airport verscheen kortgeleden het rapport ‘Bouwen aan constructieve veiligheid’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Wat was er aan de hand? Op zaterdag 27 mei 2017 is een deel van de in aanbouw zijnde parkeergarage bij Eindhoven Airport ingestort. Uit het rapport van de Onderzoeksraad blijkt dat de instorting – kort gezegd – het gevolg is van de ontwerpkeuze om de vloerplaten een kwartslag te draaien in combinatie met te korte koppelstaven.

Opvallend zijn de bevindingen van de Onderzoeksraad in het licht van het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen. De vele constructieve veiligheidsincidenten tonen volgens de Onderzoeksraad aan dat de bouwsector nog niet zonder publiek toezicht kan, dit terwijl de minister met de introductie van het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen beoogt een nieuw stelsel van private kwaliteitsborging te introduceren.

Het instorten van de parkeergarage op 27 mei 2017 in Eindhoven kwam dan ook op een bijzonder gevoelig moment, namelijk ruim een maand voordat het wetsvoorstel op 4 juli 2017 in de Eerste Kamer is behandeld en waarbij de stemming is aangehouden.

Dat dit onderwerp enorm actueel is blijkt uit het debat op 6 december jl. in de Tweede Kamer waarin de minister nog een keer een lans heeft gebroken voor de private kwaliteitsborging en heeft aangegeven dat het wetsvoorstel – dat dus al bij de Eerste Kamer ligt – niet zal worden aangepast.

Het is onduidelijk hoe dit wetsvoorstel nog door de Eerste Kamer kan worden geloodst zonder novelle of aanpassing.

 

Heeft u vragen of opmerkingen over het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen? Bel of e-mail dan vrijblijvend met één van de bouwrechtspecialisten van BANNING: Philip van der Ven, Dennis Beekhuijzen of Jeroen Weijer.