Forse boetes opgelegd wegens kartelafspraken binnen de Nederlandse leesmappensector

18 november 2013

Op vrijdag 15 november 2013 maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend dat dertien bedrijven in de leesmappensector zich schuldig hebben gemaakt aan het maken van verboden kartelafspraken. Deze ondernemingen hebben boetes tot een totaal van 6 miljoen euro opgelegd gekregen. Volgens de ACM zijn ook diverse managers verantwoordelijk voor een deel van deze boetes. De namen van de betrokken bedrijven worden over enkele weken openbaar gemaakt.

De ACM startte het onderzoek naar deze onrechtmatigheden twee jaar geleden, na klachten van meerdere klanten en tips uit de sector zelf. De onrechtmatige afspraken bestonden voornamelijk uit het onderling verdelen van de markt. In de periode tussen 2004 en 2011 spraken de betrokken bedrijven af om elkaars werkgebied niet te betreden en geen klanten van elkaar te werven. Bovendien deelden zij regelmatig informatie met elkaar over deze afspraken.

Een leesmap is in essentie een verzameling van verschillende tijdschriften. Het is een ideale oplossing voor consumenten die graag wekelijks tijdschriften lezen, maar niet te veel willen betalen. Helaas hebben de verboden afspraken tussen de bedrijven in de leesmappensector ervoor gezorgd dat klanten minder makkelijk konden overstappen van aanbieder. Daarnaast resulteerde het in een verminderd aanbod en verhoogde prijzen.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met Silvia Vinken via [s.vinken@www.banning.nl](mailto:%20s.vinken@www.banning.nl) voor een vrijblijvende mail.

Als je op de hoogte wilt blijven van dit soort zaken, kun je onze eBooks en nieuwsbrieven hier downloaden.