Boetes voor Kartels Teniet Gedaan door Ongepast Gebruik van Afgeluisterde Telefoongesprekken – Laatste Juridische Nieuwtjes

04 juli 2013

Onderzoek door Chinese karteltoezichthouder naar Europees babymelkpoeder.

De Chinese autoriteiten hebben aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de prijzen van babymelkpoeder die geproduceerd wordt door Westerse fabrikanten. De hoge prijzen van EU-babymelkpoeders hebben hun aandacht getrokken. Er bestaat een vermoeden dat de Chinese concurrentieregels worden geschonden.

Deze situatie vindt zijn oorsprong in de melamine-schandaal van 2008 waarbij zes baby’s het leven lieten en 300.000 anderen ziek werden. In de nasleep daarvan verloren Chinese consumenten hun vertrouwen in de binnenlandse babymelkpoeder producenten. Ze begonnen te geloven dat de hoge prijzen van EU-babymelkpoeder een teken waren van veiligheid.

Als een resultaat van deze kentering, hebben buitenlandse producenten een marktaandeel van 70-80% in de grote steden. Hierdoor zijn Chinese producenten genoodzaakt zich te richten op de landelijke gebieden.

Volgens de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming (“NOH“), het toonaangevende planningsbureau van de Volksrepubliek China, zijn de prijzen van babymelkpoeder sinds 2008 met 30% gestegen.

De Chinese autoriteiten, die eerder in 2013 zware boetes oplegden aan (internationale) karteldeelnemers in een LCD- en alcoholkartel, lijken nu hun aandacht te richten op EU-babymelkpoeder producenten.

Het huidige onderzoek focust voornamelijk op de grootste leveranciers: Biostime International Holding, Mead Johnson Nutrition, Danone, Abbot Laboratories, Nestle en Royal FrieslandCampina NV.

De aangekondigde maatregelen en het lopende onderzoek naar de prijzen van babymelkpoeder onderstrepen de vastberadenheid van de Chinese autoriteiten om overtredingen aan te pakken. Het is dan ook te verwachten dat er meer handhavingsacties zullen volgen, wellicht inclusief invallen bij zonsopgang.

Wilt u meer informatie?

Stuur een e-mail naar Adriaan Buyserd.

Wilt u op de hoogte blijven?

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.