Boetes opgelegd aan EDEKA en meubelproducenten voor verticale prijsafspraken in Duitsland

11 januari 2017

Onlangs kregen twee Duitse EDEKA supermarkten [boetes](http://www.bundeskartellamt.de/SharedDocs/Meldung/EN/Pressemitteilungen/2016/15_12_2016_Vertikalfall%20Abschluss.html;jsessionid=4131A3695893CB1608380188E585465E.1_cid371?nn=3591568) voor het sturen van de bierprijzen samen met een brouwerij. Daarnaast kregen vijf meubelproducenten ook [boetes](http://www.bundeskartellamt.de/SharedDocs/Meldung/EN/Pressemitteilungen/2017/12_01_2017_Vertikalfall_Moebel.html) voor prijsafspraken.

De EDEKA-supermarkten ontvingen een boete van 18,3 miljoen euro voor het coördineren van prijsverhogingen van bier tussen 2006 en 2009. De brouwerij waarmee ze samenspanden, Anheuser Busch InBev Germany Holding GmhB (‘InBev’), had al eerder een boete gekregen voor het coördineren van de prijsverhogingen met de supermarkten.

Daarnaast hebben vijf meubelproducenten, Aeris, Hülsta-Werke Hüls, Kettler, Rolf Benz en Zebra Nord, en vier werknemers in totaal boetes gekregen van 4,43 miljoen euro voor het sturen van prijzen aan retailers. Deze producenten oefenden druk uit op prijsvechters om hun meubelprijzen te verhogen. Ze deden dit vooral door levering aan bepaalde retailers te weigeren of ermee te dreigen als de retailers zich niet aan hun gewenste prijzen hielden.

Een producent mag niet voorschrijven welke prijs een distributeur of retailer mag vragen voor zijn producten (‘verticale prijsbinding’). Het is evenmin toegestaan voor de leverancier om dit te bereiken door kortingen of bonussen afhankelijk te maken van een bepaalde prijsniveau van de distributeur of retailer. Het geven van advies- of maximumprijzen is in principe wel toegestaan, zolang er in de praktijk geen bindende prijzen worden gehanteerd.

De boetes die nu aan EDEKA zijn gegeven, maken deel uit van een van de grootste onderzoeken naar overtredingen van mededingingsregels in de voedselsector in de geschiedenis van de Duitse kartelwaakhond. In totaal werden er 38 boetes uitgedeeld aan 27 bedrijven voor een bedrag van 260,5 miljoen euro. In sommige gevallen waren zowel afspraken tussen producenten als tussen producenten en retailers bij betrokken.

Duitsland en Engeland zijn de koplopers als het gaat om het opleggen van boetes voor verticale prijsbinding. Onze eerdere blog artikelen over boetes in Duitsland voor verticale prijsbinding kunnen hier gevonden worden ([United Navigation](https://www.banning.nl/publicaties/klassiek-geval-van-verticale-prijsbinding-bij-lego-duitsland/), [Recticel](https://www.banning.nl/publicaties/klassiek-geval-van-verticale-prijsbinding-bij-lego-duitsland/), [Metzeler Schaum](https://www.banning.nl/publicaties/klassiek-geval-van-verticale-prijsbinding-bij-lego-duitsland/), [LEGO](https://www.banning.nl/publicaties/klassiek-geval-van-verticale-prijsbinding-bij-lego-duitsland/)).

Bedrijven moeten zeker opletten voor verticale prijsbinding, vooral als ze in meerdere landen actief zijn. In Nederland zijn er nog geen boetes uitgedeeld voor verticale prijsbinding. De Nederlandse kartelwaakhond lijkt een mildere houding aan te nemen in deze kwestie.

Wilt u meer weten? Stuur dan een [email](mailto:m.vanjoolingen@www.banning.nl) naar Minos van Joolingen ([LinkedIn](https://nl.linkedin.com/in/minosvanjoolingen), [Website](https://www.banning.nl/onze-mensen/mr-m-j-minos-van-joolingen-banning/)) of Esra van der Wolk ([LinkedIn](https://nl.linkedin.com/in/esravanderwolk), Website).

Blijf op de hoogte door onze eBooks en nieuwsbrieven [hier](https://www.banning.nl/publicaties/klassiek-geval-van-verticale-prijsbinding-bij-lego-duitsland/) te downloaden.