Boetes voor Bedrijven in Europa vanwege Prijsafspraken met Distributeurs: Een Gedetailleerde Analyse

25 april 2017

Onlangs hebben kartelautoriteiten in België, Oostenrijk en Kroatië boetes opgelegd voor barrières bij de distributie van goederen, een illegale praktijk volgens mededingingsrecht. Bovendien zijn er klachten ingediend tegen McDonald’s in Italië, Frankrijk en Duitsland wegens beweerde prijsafspraken met hun franchisenemers.

De praktijk van het opleggen van prijzen, ook wel “verticale prijsbinding” genoemd, wordt steeds vaker aan de kaak gesteld en beboet door mededingingsautoriteiten in talrijke Europese landen. Onderzoek naar en bestraffing van deze overtredingen lijkt te worden geïntensiveerd. Hierbij een overzicht van recente zaken.

Eind maart kreeg Algist Bruggeman N.V. in België een boete van bijna 5,5 miljoen EUR opgelegd vanwege het opleggen van verticale prijsbinding. Algist is de grootste leverancier van gistproducten in België. Tussen 2008 en 2013 controleerde en bepaalde zij de prijzen voor haar onafhankelijke distributeurs. Volgens de Belgische Mededingingsautoriteit werd de concurrentie tussen de Algist-distributeurs daardoor beperkt.

Er zijn onlangs in Italië, Frankrijk en Duitsland verschillende klachten ingediend tegen McDonald’s door een coalitie van consumentengroeperingen en arbeidsorganisaties. Zij stellen dat McDonald’s op oneigenlijke wijze de prijzen van haar franchisenemers zou beïnvloeden, waardoor deze hogere prijzen in rekening brengen dan de restaurants die direct door McDonald’s worden geëxploiteerd.

In Oostenrijk kreeg een fabrikant van gereedschap een boete van meer dan 1,5 miljoen EUR voor het maken van afspraken met distributeurs over verkoopprijzen en minimumprijzen tussen 2002 en 2015. Eerder dit jaar kreeg Gorenje Zagreb, een producent van huishoudelijke apparaten, in Kroatië een boete opgelegd van ruim HRK 1,5 miljoen (ongeveer EUR 200.000) wegens verticale prijsbinding.

Het is belangrijk voor ondernemers om hun distributieovereenkomsten te laten toetsen door een gespecialiseerde mededingingsadvocaat, gezien de toegenomen aandacht van mededingingsautoriteiten voor illegale praktijken zoals verticale prijsbinding.

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op met ons of download onze eBooks en nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van de laatste informatie.