Vrijwaring voor Persoonlijke Boete: Geen Uitdrukkelijk Verbod – Bedrijfsjuridische Berichten Juli 2012

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 juli 2012

Voor het tijdschrift Financiering, Zekerheden en Insolventierechtpraktijk hebben Silvia Vinken en Minos van Joolingen in-depth onderzoek gedaan naar de meldingsprocedure bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de ontheffingsmogelijkheden binnen de insolventietransactiepraktijk.

Zij focussen specifiek op één component van het concentratietoezicht bij een doorstart: de ontheffingsmogelijkheid van artikel 40 van de Mededingingswet (Mw). We beginnen met een uitleg van het wettelijk kader waarbinnen het concentratietoezicht in Nederland plaatsvindt en schetsen de rol van de NMa daarin. Vervolgens analyseren we hoe de NMa de afgelopen tien jaar door middel van haar besluitvorming heeft bijgedragen aan de mogelijkheid tot het verlenen van een ontheffing om zwaarwegende redenen.

Ons doel is om curatoren en adviseurs een beknopt overzicht te geven van de toepassing van artikel 40 van de Mededingingswet als hulpmiddel in de insolventietransactiepraktijk.

Wil je er meer over weten? Download de bijlage: FIP Meldingsprocedure NMa en Ontheffing Insolventietransactiepraktijk (PDF, 114 KB).

Trefwoorden: Financiële diensten, insolventierecht, Mededingingsautoriteit, doorstart, concentratietoezicht, ontheffingsmogelijkheid, artikel 40 Mededingingswet, besluitvormingspraktijk.