BANNING Legal & Tax reageert in NRC op recordboetes voor Europees vrachtwagenkartel – een uitgebreide analyse

19 juli 2016

Op 19 juli 2016 legde de Europese Commissie een boete van in totaal 2,9 miljard euro op aan vijf vrachtwagenfabrikanten vanwege hun betrokkenheid bij een prijskartel dat van 1997 tot 2011 duurde. Dit is de hoogste boete die de Europese Commissie ooit heeft opgelegd. De fabrikanten in kwestie zijn MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco, Scania en DAF.

MAN wist aan een boete te ontsnappen door het kartel aan te geven bij de Europese Commissie en vervolgens mee te werken aan het onderzoek. Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF troffen een schikking met de Europese Commissie, waardoor ze 10% korting kregen op hun boete. Scania daarentegen weigerde een schikking en op dit moment loopt het onderzoek naar hen nog steeds. Over dit vrachtwagenkartel heeft BANNING al eerder geblogd.

Minos van Joolingen reageerde in de NRC op de schikking en op de verwachte civiele schadeclaims. Hij geeft aan dat het voor de vrachtwagenfabrikanten lastig zal worden om hun betrokkenheid bij het kartel in een civiele procedure te ontkennen, aangezien ze het als onderdeel van de schikking hebben erkend. Hij verwacht dat de schadevergoedingen aanzienlijk op kunnen lopen. Lees zijn volledige reactie in het NRC artikel van 20 juli 2016 hier.

Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Minos van Joolingen. Je kunt hem mailen op m.vanjoolingen@www.banning.nl, of hem vinden op LinkedIn hier en op de BANNING website hier.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Download dan hier onze eBooks en nieuwsbrieven.