Banning Cassatie: Inzicht in personen- en familie-erfrecht

expertise:

Cassatie

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

02 februari 2024

Het huwelijksvermogensrecht (artikel 1:115 van het Burgerlijk Wetboek) en de afwikkeling bij echtscheiding kunnen ingewikkeld zijn. Het kan voorkomen dat wijzigingen in huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk ten nadele van de vrouw uitvallen. In deze situaties heeft de notaris een zorgplicht (artikel 43, lid 1 van de Wet op het notarisambt). Dit houdt in dat hij of zij een specifieke waarschuwings- en vergewisplicht heeft bij nadelige of riskante gevolgen.

Maar wat gebeurt er als de man uitgaat van de betrokkenheid van notarissen bij wijzigingen en erop vertrouwt dat de wil van de vrouw overeenstemt met haar verklaring onder de artikelen 3:33 en 3:35 van het Burgerlijk Wetboek?

Dit complexe scenario werd behandeld in de zaak ECLI:NL:HR:2024:165 op 2 februari 2024, onder de nummers 22/03945 en 22/03944.

Voor meer informatie over deze zaak en de volledige uitspraak, klik hier. Het is belangrijk om te onthouden dat elke situatie uniek is, en professioneel juridisch advies kan cruciaal zijn bij het navigeren door ingewikkelde juridische kwesties.