VERBIEDEN Cassatie: Het Recht omtrent Huwelijksgoederen – Een Diepgaande Kijk op Juridische Aspecten

expertise:

Cassatie

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

22 februari 2018

Huwelijksgoederenrecht is een complex juridisch onderwerp dat veel mensen wellicht aanspreekt. Een van de belangrijkste aspecten van dit recht is de verdeling van de huwelijksgemeenschap, wat de gemeenschappelijke bezittingen zijn die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd.

Er is een discussie gaande over de vraag of twee ontslagvergoedingen volgens artikel 1:94 van het Burgerlijk Wetboek (BW) deel uitmaken van deze gemeenschap. Een van deze ontslagvergoedingen is ondergebracht in een stamrecht-B.V. en de andere is contant bewaard.
Het stamrecht is een vorm van ontslagvergoeding die bedoeld is om als aanvulling op het pensioen te dienen.

Er is een verschil tussen de periode voor en na de ontbinding van de huwelijksgemeenschap als het gaat om aanspraken die bedoeld zijn ter vervanging van inkomsten uit arbeid. Hierover geeft de Hoge Raad in zijn uitspraak van 24 juni 2016 (nummer ECLI:NL:HR:2016:1293, NJ 2016/292) meer duidelijkheid.

Daarnaast wordt de vraag gesteld of de aanspraak op een stamrecht verknocht is, dat wil zeggen dat deze specifiek aan één van de partners is gebonden, als deze is bedoeld als voorziening voor de oude dag? Dit is ook relevant voor de verdeling van inboedelgoederen.

Er is hierover een recente uitspraak van de Hoge Raad op 23 februari 2018 met het nummer 16/06046 (ECLI:NL:HR:2018:270). Voor de volledige uitspraak, klik hier.

Dit zijn complexe vragen en de antwoorden kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de financiële situatie van de betrokkenen. Het is daarom van groot belang te worden geadviseerd door een expert op het gebied van huwelijkse goederenrecht. Zo weet je zeker dat jouw belangen op de best mogelijke manier worden behartigd.