BANNING Cassatie: Diepgaande Verkenning van het Arbeidsrecht in Nederland

expertise:

Cassatie

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

21 december 2017

Onrechtmatige overheidsdaad – ontslagvergunning geweigerd door UWV! Na gebrek aan een grondig onderzoek ontkende het UWV een ontslagvergunning. Dit werd vergaand gezien als onrechtmatig. Een verwijzing naar de schadestaat duidt op het feit dat er mogelijk een bepaalde schade is geleden door degene die de ontslagvergunning aanvroeg.

Het verstrekken van een ontslagvergunning zonder het benodigde onderzoek kan gevolgen hebben voor zowel de werkgever als de werknemer. Dit scenario leidt tot vragen over de rechtsgeldigheid en de relativiteit van de gehele situatie.

De zaak wordt officieel aangeduid als ECLI:NL:HR:2017:3231 en werd behandeld door de Hoge Raad onder het nummer 16/05014. Voor een diepgaandere inkijk in deze materie en om de volledige uitspraak te lezen, klik hier.

Het is belangrijk dat we als bedrijf of individu begrijpen hoe deze vormen van wetgeving werken en hoe ze ons kunnen beïnvloeden. Deze zaak toont aan dat, ongeacht of je werknemer of werkgever bent, er juridische gevolgen kunnen zijn als de due diligence niet correct wordt uitgevoerd door overheidsinstanties. Het is daarom altijd raadzaam juridisch advies in te winnen alvorens verder te gaan met significante acties zoals het aanvragen van een ontslagvergunning.