Autorijklaarkosten voortaan opnemen in advertentieprijs auto’s

sector:

Automotive

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

11 augustus 2016

ACM heeft bepaald dat aanbieders van auto’s voortaan alle onvermijdbare kosten in de advertentieprijs moeten opnemen. Dit geldt dus ook voor autorijklaarkosten. Autobedrijven die zich na 1 november 2016 niet aan deze regel houden riskeren een last onder dwangsom of boete. 

Regel

De wet schrijft voor dat alle onvermijdbare kosten van een product moeten worden opgenomen in de advertentieprijs. Na het beoordelen van advertenties van nieuwe auto’s van alle bekende merken, trekt ACM de conclusie dat de autobranche hieraan niet voldoet.

Standpunt ACM

ACM vindt dat consumenten niet volledig worden ingelicht bij het kopen van een nieuwe auto. Advertenties met prijzen waarin niet alle verplichte kosten zijn inbegrepen misleiden de consument. Daarom heeft ACM bepaald dat alle onvermijdbare kosten voortaan in de advertentieprijs van auto’s moeten worden opgenomen. Dit geldt dus voor de bekende autorijklaarkosten, maar bijvoorbeeld ook voor de BTW, BPM, leges en recyclingbijdrage. De verplichting geldt ook voor de advertentieprijs van tweedehands auto’s

ACM sommeert alle bedrijven om uiterlijk 1 november 2016 te handelen conform de wet en alle onvermijdbare kosten in de advertentieprijs van auto’s op te nemen. Met name de importeurs zijn tot actie gemaand, omdat zij doorgaans verantwoordelijk zijn voor de landelijke advertenties, folders en het promotiemateriaal. ACM definieert onvermijdbare kosten als alle kosten die een consument verplicht moet betalen voordat hij met de auto weg kan rijden. Deze kosten kunnen per automerk verschillen.

Vrij om af te wijken van advertentieprijs

ACM verduidelijkt evenwel dat dealers vrij blijven om af te wijken van de totale adviesprijs in een advertentie, bijvoorbeeld om een scherper bod te doen dan een concurrent.

Voor veelgestelde vragen over de autorijklaarkosten verwijzen wij u naar de website van de ACM.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Mail vrijblijvend met Minos van Joolingen of Esra van der Wolk.