Apple schuldig bevonden aan kartelpraktijken in de e-book industrie: een gedetailleerd verslag

10 juli 2013

Gisteren deed U.S. District Judge Denise Cote in New York uitspraak over het kartel dat Apple vormde met e-book uitgevers. Hun doel was het op kunstmatige wijze verhogen van de prijs van deze e-books, waardoor consumenten die deze online kochten meer moesten betalen.

Uit het vonnis, van maar liefst 159 pagina’s, blijkt dat de rechtbank beoordeelde dat dit kartel ervoor zorgde dat de prijs van e-books opliep van USD 9,99 naar USD 12,99 of zelfs USD 14,99 – een opslag van ongeveer 50%.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie had bewijsmateriaal voorgelegd, waaronder een e-mail van de overleden Steve Jobs:

“Ga in zee met Apple en laten we kijken of we samen een echte mainstream e-books markt kunnen creëren met prijzen van $12,99 en $14,99.”

Tegenover zijn biograaf Walter Isaacson had Steve Jobs bevestigd:

“We hanteren het agentschapsmodel, waarbij je de prijs bepaalt, en wij onze 30 procent krijgen, en ja, de klant betaalt een beetje meer, maar dat wil je toch.”

Bill Baer, een Assistent Attorney General, vierde de overwinning van het Amerikaanse Justice Department:

“Dit resultaat is een overwinning voor miljoenen consumenten die ervoor kiezen om elektronische boeken te lezen. […] Bedrijven kunnen de antitrustwetten niet negeren wanneer ze denken dat dit in hun economisch eigenbelang is. Deze beslissing van de rechtbank is een cruciale stap in het ongedaan maken van de schade die Apple’s illegale activiteiten hebben veroorzaakt.”

Het is niet duidelijk of deze uitspraak meteen invloed zal hebben op de verkoopprijs van e-books. Het is ook onzeker of Apple daadwerkelijk een schadevergoeding zal moeten betalen. Er is momenteel nog geen vervolgclaim ingediend.

De betrokken uitgevers (Hachette Book Group, Macmillan, Penguin, HarperCollins en Simon & Schuster) hadden al een schikking getroffen met de federale overheid. Alleen Apple weigerde en kwam daardoor voor de rechter. Overigens schikte Apple wel eerder met de Europese Commissie, toen deze in 2012 onderzoek deed naar mogelijke kartelafspraken rond de verkoop van e-books.

Wilt u meer weten?

Stuur een mail naar Adriaan Buyserd

Blijf op de hoogte!

Download hier onze e-books en nieuwsbrieven

[Apple veroordeeld voor e-book kartel]