Andere Europese ontwikkelingen

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

09 februari 2009

Op 2 februari jl. heeft de Franse kartelautoriteit boetes uitgedeeld aan Adecco, Manpower en Vedior voor het verdelen van klanten op de Franse markt. In totaal ontvangen de drie uitzendorganisaties een gezamenlijke boete van EUR 92,7 miljoen.

De Spaanse kartelautoriteit heeft in januari 2009 een kartelonderzoek gestart tegen de Spaanse recycling van bandenvereniging Signus Ecovalor. Michelin, Goodyear, Pirelli en Continental zijn lid van deze vereniging. Het Spaanse Signus Ecovalor wordt er van verdacht te hebben gediscrimineerd ten opzichte van ondernemingen die geen lid waren van de vereniging. Dit zou zien op zaken als aanbod van banden voor recycling, de heffingen bij inzamelingsagenten, de verkoop van gebruikte banden op de locale en internationale markt. In België zijn invallen verricht bij laboratoria voor het uitoefenen van BSE testen. Er zijn aanwijzingen dat de laboratoria kartelafspraken zouden hebben gemaakt.

De Zwitserse kartelautoriteit heeft vandaag bekend gemaakt dat zij de geneesmiddelenproducenten Pfizer, Bayer en Eli Lilly verdenkt van het maken van verboden prijsafspraken voor de middelen Viagra, Ciali en Levitra. Ze zouden een lijst met adviesprijzen hebben gepubliceerd, waar alle distributeurs zich ook aan zouden hebben gecommitteerd. Het individueel geven van adviesprijzen aan distributeurs is niet verboden. Het afstemmen van de adviesprijzen met concurrenten is wel in strijd met het kartelverbod.