Alexander Italianer – De Hoogste Functionaris van de Europese Unie (EU): een diepgaande blik op zijn carrière

23 juni 2015

Inhoud:

Het was 15 december 2014 toen het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) met een persbericht openbaar maakte dat Google een sanctie had ontvangen vanwege het overtreden van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Google kreeg tot 27 februari 2015 om drie specifieke eisen na te komen. Indien zij hier niet aan voldeed, riskeerde het bedrijf een boete van €60.000 per dag vanaf 1 maart 2015, oplopend tot maximaal €15 miljoen.

Google had in 2012 nieuwe privacyregels geïmplementeerd. Dit lokte reactie uit van de Europese privacytoezichthouders, die een onderzoek naar Google’s naleving van de Europese privacyregels startten. Het CBP uit Nederland deed eveneens een nationaal onderzoek op basis van de Wbp. Wat bleek? Google verzamelde persoonlijke data van internetgebruikers en combineerde deze om gepersonaliseerde advertenties weer te geven. Dit gebeurde zonder wettelijke grondslag. Daarnaast was Google in overtreding van de Wbp omdat ze gebruikers onvoldoende informeerden. Ook schond Google de Telecommunicatiewet door het plaatsen van tracking cookies zonder toestemming.

In de ‘Last onder dwangsom‘, stelde het CBP drie eisen aan Google:

  1. Expliciete toestemming verkrijgen van gebruikers om persoonsgegevens uit verschillende Google-diensten te combineren;
  2. Helder en consistent informeren van gebruikers over welke persoonsgegevens Google gebruikt;
  3. Duidelijk maken aan gebruikers dat YouTube een onderdeel is van Google.

Indien Google deze eisen niet zou naleven, riskeerde het bedrijf een boete van €20.000 per dag, per overtreding. Deze boetes konden oplopen tot maximaal € 5 miljoen per overtreding, met een totaal van €15 miljoen.

Het gigantische techbedrijf had tot eind februari 2015 om deze overtredingen te beëindigen en aan de eisen te voldoen. Daarna zou het CBP controleren of Google alle eisen had nageleefd.

Wil je meer weten over privacybescherming?

Stuur vandaag nog een vrijblijvende e-mail naar Monique Hennekens (contactgegevens aan de rechterkant).