AFM beboet SNS Bank N.V. voor fouten bij professionele beleggingen van particuliere klanten

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

08 februari 2011

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op onlangs twee bestuurlijke boetes van ieder € 30.000,- opgelegd aan SNS Bank N.V. (SNS). De boetes betreffen de periode januari 2008 tot en met mei 2009 en zijn opgelegd omdat SNS aan nieuwe voorgeselecteerde klanten de mogelijkheid heeft geboden om te beleggen in niet onder (adequaat) toezicht staande buitenlandse beleggingsfondsen.

Het gaat hierbij onder meer om fondsen die belegden in de beleggingsfraudeur Bernard Madoff. SNS heeft nagelaten de klanten vooraf te informeren over de bijzondere aard en risico’s van die fondsen en te toetsen of de fondsen geschikt waren voor de klanten. 

Gezien de aard en de risico’s van deze fondsen is deze dienstverlening niet standaard aan alle klanten van SNS aangeboden. Om te kunnen beleggen in deze fondsen dienden de klanten een opdracht door te geven aan een apart ingerichte desk. Alleen voorgeselecteerde klanten hadden toegang tot deze desk, die inmiddels is opgeheven. 

SNS heeft daarbij nagelaten de kennis en ervaring met dit type fondsen bij de klant uit te vragen. Hierdoor kon SNS niet beoordelen of dit type fondsen wel geschikt was voor deze klanten en was zij niet in staat om indien nodig de klanten hiervoor te waarschuwen. 

SNS heeft daarnaast bij deze fondsen nagelaten haar klanten te informeren over de bewegelijkheid van de prijs, de beperkte verhandelbaarheid en het risico dat de gehele belegging verloren gaat. Ook heeft SNS nagelaten haar klanten te informeren over het feit dat de fondsen voor professionals zijn bedoeld. De AFM vindt het belangrijk dat niet-professionele beleggers dit vooraf weten, zodat zij een zorgvuldige beslissing kunnen nemen over hun belegging.

De AFM is van oordeel dat SNS hiermee artikelen 4:20, eerste lid (informatieverplichting t.a.v. bijzondere aard en risico’s van de fondsen) en 4:24, eerste lid (verplichting om passendheid te toetsen) van de Wet op het financieel toezicht heeft overtreden.