Actualiteiten Mededingingsrecht, december 2010, “OFT: overname huurcontract door Carpetright leidt tot concentratie”

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

02 januari 2011

De Britse mededingingsautoriteit, the Office of Fair Trading (OFT), heeft onlangs geoordeeld dat de indirecte overname van een huurcontract tezamen met een kleine hoeveelheid voorraad en personeel door Carpetright tot een concentratie heeft geleid.

Het gebeurt niet vaak dat een concentratie tot stand komt op basis van de overname van huurcontracten. In Nederland is de NMa slechts enkele malen tot dit oordeel gekomen.

Voor het decembernummer van het tijdschrift Actualiteiten Mededingingsrecht schreef Dorien Noordeloos over de zaak Carpetright/Allied. Deze zaak zal worden vergeleken met de Nederlandse praktijk van de NMa.

Hierbij is het van belang de overeenkomsten en verschillen tussen het Nederlandse en Britse concentratiecontrolerecht in ogenschouw te nemen; die zullen hierna eerst nader worden beschreven. De systematiek van het concentratiecontrolerecht onder beide jurisdicties speelt hierbij een belangrijke rol. Vervolgens zal een samenvatting van de zaak Carpetright/Allied en een kort overzicht van de praktijk van de NMa worden gegeven.

Tot slot zal de relevantie van de zaak Carpetright/Allied voor de Nederlandse praktijk worden geanalyseerd.

Klik hier om het gehele artikel te lezen.