ActiZ in gesprek met NMa over spijtoptantenregeling

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

26 april 2010

Brancheorganisatie ActiZ is in gesprek met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over een speciale spijtoptantenregeling voor concurrentiebeperkende afspraken in de zorg.

Naar aanleiding van enkele recente boetes, variërend van 611.000 tot ruim 4.000.000 euro, opgelegd door de NMa aan 5 thuiszorginstellingen in 2008 is ActiZ met de NMa rond de tafel gaan zitten om over een speciale regeling te praten. De 5 thuiszorginstellingen in Kennemerland en ’t Gooi zijn destijds beboet wegens kartelvorming. De instellingen hadden onderling afspraken gemaakt over het leveren van zorg, hierbij hadden ze hun klanten geografisch verdeeld. Volgens de NMa werd de keuzevrijheid van cliënten door deze afspraken beperkt.

De gesprekken die ActiZ momenteel voert met de NMa zien op een regeling waarbij een commissie samenwerkingsafspraken in de verpleging, verzorging en thuiszorg beoordeelt. Zorgorganisaties kunnen hun afspraken bij deze commissie melden. Indien de commissie oordeelt dat er sprake is van een beperking van de mededinging kan zij een boete opleggen. Deze boete zal lager uitvallen dan wanneer de NMa zelf achter de mededingingsbeperkende afspraken was gekomen. Zowel de NMa als ActiZ hebben nog niet inhoudelijk op de mogelijke afspraken gereageerd en bevestigen alleen dat ze in gesprek zijn.