ACM Plant Beoordeling van Overname van Ziggo door Liberty Global – Een Diepgaande Analyse

28 januari 2014

Afgelopen maandag maakte Liberty Global bekend dat het de intentie heeft om Ziggo over te nemen. Het doel is om een nationale kabelmaatschappij te vormen, met bijkomende synergievoordelen, die in staat is om ongeveer 90% van de Nederlandse huishoudens te bereiken. Deze samenvoeging zou een marktaandeel van ongeveer 56% op de Nederlandse markt betekenen.

Een transactie van deze aard moet onder andere preventief onderzocht worden door de relevante mededingingsautoriteit. In het geval van een deal van deze omvang, zou dit de Europese Commissie kunnen zijn. Echter, de ACM heeft aangegeven dat zij de transactie op mededingingsrechtelijke gronden willen beoordelen.

Liberty Global, dat reeds in Nederland aanwezig is met UPC, heeft aangekondigd dat zij van plan is om de overname van Ziggo in februari 2014 bij de Europese Commissie aan te melden, als de Europese mededingingsautoriteit. Een woordvoerder van de ACM heeft echter al laten doorschemeren dat, zodra dit gebeurt, de ACM een verzoek zal indienen bij de Europese Commissie om zelf de beoordeling te mogen doorvoeren (zie onder andere artikel 9 van Verordening (EU) 139/2004).

De beslissing om een transactie te laten beoordelen door een nationale mededingingsautoriteit, op eigen verzoek of op verzoek van de partijen, ligt bij de Europese Commissie. In het verleden heeft de Commissie met betrekking tot kabelmaatschappijen de zaak terugverwezen naar de Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt. Deze heeft vervolgens een diepgravende beoordeling gedaan. Het is daarom niet gegarandeerd dat een nationale mededingingsautoriteit sneller of gemakkelijker goedkeuring verleent.

Wil je meer weten?

Mail gerust naar Adriaan Buyserd.

Wil je op de hoogte blijven?
Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.