ACM wil overname van Ziggo door Liberty Global beoordelen

28 januari 2014

Afgelopen maandag liet Liberty Global weten dat zij Ziggo wil overnemen. Doel is een nationale kabelmaatschappij te creëren, met de nodige synergievoordelen, die circa 90% van de huishoudens in Nederland kan bereiken. De combinatie zou een marktaandeel krijgen van circa 56% op de Nederlandse markt.

Een dergelijke transactie moet onder meer preventief getoetst worden door de relevante mededingingsautoriteit. Voor een deal van deze omvang, kan dat de Europese Commissie zijn. Echter de ACM heeft laten weten dat zij de transactie mededingingsrechtelijk wil beoordelen.

Liberty Global, dat in Nederland reeds vertegenwoordigd is met UPC, heeft aangegeven dat zij van plan is de overname van Ziggo in februari 2014 aan te melden bij de Europese Commissie, als de Europese mededingingsautoriteit. Echter een woordvoerder van de ACM heeft al laten weten dat eens dat gebeurd is, de ACM een verzoek zal neerleggen bij de Europese Commissie om de beoordeling zelf te doen (vgl. onder meer artikel 9 van Verordening (EU) 139/2004).

De beslissing om een transactie al dan niet door een nationale mededingingsautoriteit te laten beoordelen, hetzij op eigen verzoek, hetzij op verzoek der partijen, ligt bij de Europese Commissie. Zij heeft in de context van kabelmaatschappijen in het verleden wel terugverwezen naar de Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt. Die heeft vervolgens indringend beoordeeld. Het is daarom niet gezegd dat een nationale mededingingsautoriteit sneller of makkelijker goedkeuring geeft.

Meer weten?

Mail vrijblijvend met Adriaan Buyserd

Op de hoogte blijven? 

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.