ACM lanceert publiekscampagne: Meld uw kartel!

06 juni 2016

Een kartelafspraak is ordinaire diefstal. Ze tast een gezonde concurrerende economie aan en ondermijnt het vertrouwen van burgers in bedrijven. We roepen iedereen op samen met ons kartels op te rollen.” Aldus de woorden van ACM bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.

ACM voert sinds deze week de campagne om de kennis bij het publiek over kartels te vergroten en om meer bekendheid te krijgen onder potentiële tipgevers. ACM heeft zelfs een kartelcheck ontwikkeld voor degenen die twijfelen of er wel sprake is van een kartel. Zie: https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/concurrentie-en-marktwerking/kartels/doe-de-kartelcheck/

In de campagne legt ACM expliciet een link naar de ruimere boetebevoegdheden die de ACM gaat krijgen per 1 juli 2016. Zo zullen de persoonlijke boetes voor directeuren en managers die betrokken zijn bij een kartel verhoogd worden naar EUR 900.000 (was maximaal EUR 450.000). Zie ook: http://mededinging.co/tweede-kamer-steunt-voorstel-voor-hogere-boetes-acm/

Commentaar:

De ACM heeft de afgelopen jaren meerdere gezichten laten zien. Van een toezichthouder die er niet voor schroomt hoge boetes op te leggen tot een toezichthouder met wie te praten viel. In dat laatste geval leidde een interventie van ACM niet noodzakelijkerwijs tot een boete. ACM sprak zelf meerdere malen over probleemoplossend toezicht.

De uitdaging voor elke toezichthouder daarbij is het vinden en houden van een balans tussen de inzet van deze instrumenten. ACM lijkt met deze campagne de focus weer te willen leggen op het klassieke handhaven met bijbehorende boetes en de inzet van opsporingsbevoegdheden zoals de ‘ dawn raid’ of inval. Ondernemingen (en hun leidinggevenden) doen er verstandig aan zich hier bewust van te zijn en goed voorbereid te zijn op een onverwacht bezoek van de ACM. Bent u goed voorbereid? U kunt dit eenvoudig controleren met de hulp van ons e-book over ‘dawn raids’.

Meer weten?

Neem vrijblijvend Contact op met Silvia Vinken (Mail, LinkedIn) of één van de andere specialisten van de sectie Mededinging & Aanbesteding van BANNING N.V.

Automatisch op de hoogte blijven? 

Download hier  onze eBooks en nieuwsbrieven.