ACM legt boetes op aan bedrijven en personen voor overtredingen met betrekking tot natuurazijn

17 augustus 2015

**De ACM heeft een Nederlandse en een Duitse producent van industrieel natuurazijn [beboet](https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/14614/ACM-beboet-producenten-natuurazijn-voor-kartelafspraken/) voor hun betrokkenheid bij een kartel. Burg is aangeslagen voor een boete van EUR 1,81 miljoen. Kühne kreeg een boete van EUR 4,678 miljoen opgelegd, maar is hieraan kunnen ontsnappen door het kartel te verklikken. Twee werknemers van Burg hebben daarnaast ook een boete ontvangen.

Burg en Kühne, als producenten van industrieel natuurazijn, hadden verboden afspraken gemaakt over hun onderhandelingstactiek met zeven B2B-klanten. Zij wisselden ook gevoelige bedrijfsinformatie uit over prijs en productie.

Het kartel was actief van 2001 tot 2012 en had haar invloed over heel Nederland. In 2012 vroeg Kühne bij de ACM om [clementie](https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/13313/Ontloop-boete-meld-het-kartel/) voor haarzelf en haar (ex-)werknemers. In 2013 heeft de ACM een onaangekondigde bedrijfsinspectie uitgevoerd bij het Nederlandse concern Burg.

De ACM had de kartelboetes al met 10% verminderd omdat de deelnemers meewerkten aan het onderzoek en erkenden dat ze een kartelovertreding hadden begaan. Twee werknemers van Burg die feitelijk leiding gaven aan het kartel kregen persoonlijke boetes van EUR 16.000 respectievelijk EUR 54.000 opgelegd. Eén van de werknemers kreeg een verhoogde boete omdat hij zich, volgens de ACM, onterecht beriep op zijn zwijgrecht.

Drie (ex-)werknemers van Kühne die in principe ook beboet zouden worden, kregen net als hun bedrijf boetevrijstelling.

**Clementie**

Clementie betekent dat boetevermindering wordt verleend aan een karteldeelnemer. In dit geval werd de kartelboete voor Kühne en drie (ex-)werknemers met 100% verminderd, waardoor zij niets hoefden te betalen.

De [Beleidsregels voor boetes en clementie 2013](https://www.acm.nl/nl/download/publicatie/?id=11888) waren van toepassing bij de beoordeling van deze zaak.

Wil je meer weten over kartels of clementie? Mail vrijblijvend en vertrouwelijk met Martijn Jongmans ([Contact](https://www.banning.nl/wp-content/uploads/2023/10/Martijn-Jongmans-scaled.jpg), [LinkedIn](https://www.linkedin.com/pub/martijn-jongmans/1/877/3b2)).