In memoriam Louis Zonnenberg

Met groot respect voor zijn betrokkenheid, inzet en vakmanschap gedenken wij het overlijden op 24 februari 2022 van onze kantoorgenoot

mr. dr. L.H.M. (Louis) Zonnenberg, advocaat

Wij zijn Louis dankbaar voor zijn uitzonderlijke bijdragen aan het kantoor en het familie-erfrecht in Nederland. Zijn levenspartner Mariëtte, zijn kinderen en kleinkinderen wensen wij sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.

 


 

Louis is in 1979 afgestudeerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Op 1 april 1980 is hij als advocaat-stagiaire gestart bij (destijds) Banning & Erkens c.s. Advocaten aan de Van der Does de Willeboissingel te ’s-Hertogenbosch. Een dag later werd hij beëdigd bij de Rechtbank ’s-Hertogenbosch, hetgeen de start van zijn carrière als advocaat betekende. Louis richtte zich in die tijd op zowel het bestuurs- als het familie-erfrecht en behandelde daarnaast strafpiketzaken. Enkele jaren later kreeg het Familierecht zijn volledige focus.

Met zijn eeuwige optimisme en grenzeloze drive en inzet heeft hij de sectie familie-erfrecht bij Banning opgebouwd en gemaakt tot wat die nu is. Ook landelijk genoot Louis grote bekendheid en heeft hij het familie-erfrecht op de kaart gezet als een gespecialiseerd vakgebied.  Naast zijn werk als advocaat en scheidingsmediator was hij tevens raadsheer-plaatsvervanger in de familiekamers van de Gerechtshoven Den Haag en Amsterdam en arbiter bij het Nederlands Arbitrage Instituut voor familie-erfrecht. Dankzij zijn grote expertise was hij bovendien een veelgevraagd docent en auteur. Hij doceerde bij diverse postdoctorale specialisatieopleidingen, bij Banning Opleidingen en bij de Universiteit van Utrecht. Zijn meerdaagse cursussen naar warme oorden als Spanje en Italië werden door een trouwe schare aan cursisten gevolgd en geroemd. In 2009 is Louis aan de Open Universiteit Heerlen gepromoveerd op het onderwerp “Het verrekenbeding”. Hij was als redacteur en medeoprichter verbonden aan “EB Tijdschrift voor Scheidingsrecht” en “RFR, Rechtspraak Familierecht”. Louis is voorts werkzaam geweest als forensisch mediator, collaborative practitioner en bindend adviseur. Daarbij gaf hij in zijn rol als Private Judge een bindend oordeel aan partijen, over moeilijke, vaak relatievermogensrechtelijke, problemen.

In 1992 sloot Louis zich aan bij de Vereniging Personen- en Familierecht Advocaten (VPFA) en de Vereniging Advocaat Scheidingsmediators (VAS). Mede onder zijn leiding zijn deze twee verenigingen in 2003 gefuseerd tot de huidige vFAS (vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators). De eerste twee jaar van het bestaan van de vFAS was Louis voorzitter en heeft hij op eigen wijze de verschillende culturen van de twee verenigingen succesvol tot een gezamenlijk team gebracht. Louis heeft zich in het begin binnen de Werkgroep Juridisch van de IMFO bezig gehouden met de ontwikkeling van het juridisch opleidingstraject binnen de vFAS. Vanaf 2008 was hij als docent en examinator huwelijksvermogensrecht aan deze opleiding verbonden en heeft hij veel familie-erfrechtadvocaten het certificaat ‘specialist’ mogen uitreiken na een geslaagd examen.

Een breed netwerk en een sterke wetenschappelijke interesse, kortom: een echte expert, die zijn kennis graag met veel liefde deelde. In een interview voor Het Advocatenblad in 2015 ter ere van zijn verkiezing tot ‘beste advocaat van Nederland’ vertelde Louis dat hij het geven van cursussen, het overdragen van kennis op anderen en het zoeken met anderen naar “hoe zit het eigenlijk echt?” het leukste aan zijn vak vond. Als een echte gentlemen werd Louis geroemd als een advocaat die alleen procedeert als het echt niet anders kan en als een advocaat die zijn wederpartijen een waardige aftocht gunt.

Louis droeg uit dat een goede advocaat niet alleen over een gedegen juridische kennis dient te beschikken, maar daarnaast inventief dient te zijn, omdat met die combinatie oplossingen worden bereikt die mensen passen en liggen. Geen geschil en geen mens is immers hetzelfde.

Louis heeft sinds het begin van de jaren ‘80 een groot aandeel gehad in de groei van ons kantoor tot wat het vandaag de dag is. Hij heeft de sectie Familie- en Erfrecht van af de grond opgebouwd. Onder zijn bezielende leiding is de sectie uitgegroeid tot een landelijke speler van formaat.

Hard werken was een gegeven, maar daarbij verloor Louis nooit de menselijke maat uit het oog. Niet naar zijn cliënten, maar ook niet naar zijn collega’s. De persoon achter de advocaat stond bij hem centraal. Zo was Louis uitermate betrokken bij het wel en wee van iedere collega en voelde iedere collega zich vertrouwd om zijn of haar hart bij hem te luchten. Deze rol als pater familias van kantoor en specifiek de sectie paste hem perfect en vervulde hij met verve. Van het ondernemen van activiteiten buiten kantoor was hij een groot voorstander. Borrels, kantooruitjes, bootcamp, cabaret, you name it en Louis was als eerste van de partij.

Louis was energiek, betrokken, gedreven, enthousiast, vastberaden en een tikkeltje eigenwijs. Hij was voor velen een voorbeeld, een rolmodel en een rots in de branding. Louis is Banning.

Met grote dankbaarheid zullen wij Louis blijvend in herinnering houden en zal hij een grote inspiratiebron voor ons blijven.

 

“Een gedreven advocaat kan geen veertig jaar praktijkervaring opdoen, als hij niet iedere dag wordt uitgedaagd!”