Mediation in arbeidsconflicten

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

08 februari 2021

Arbeidsmediation: (hoe) werkt dat?

Mediation is een vorm van conflictoplossing die steeds meer in werkrelaties wordt toegepast. Bij arbeidsmediation zoeken partijen gezamenlijk naar een manier om hun conflict op te lossen, onder professionele begeleiding van een mediator.

Wanneer kan arbeidsmediation worden ingezet?

Mediation in werkrelaties kan worden ingezet wanneer sprake is van een arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer of tussen werknemers onderling. Dat kan al in een vroeg stadium om escalatie van het conflict te voorkomen, maar mediation kan ook als alternatief voor een juridische procedure worden ingezet. Arbeidsmediation wordt in de praktijk ook regelmatig geadviseerd door bedrijfsartsen, bijvoorbeeld wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is vanwege spanningen of een (conflict)situatie op het werk.

Hoe werkt arbeidsmediation?

Bij arbeidsmediation treedt de mediator op als onafhankelijke en neutrale begeleider van het mediation proces. Een arbeidsmediator neemt geen standpunten in, maar stelt vragen en onderzoekt wat er nodig is tussen partijen om weer met elkaar in gesprek te gaan. Samen wordt (in vertrouwelijkheid) het geschil besproken en worden de belangen over en weer in kaart gebracht. Aan de hand daarvan gaan partijen op zoek naar oplossingen die voor beiden werkbaar en toekomstbestendig zijn. Zij maken daarin hun eigen keuzes. Dat kan zijn een continuering van het dienstverband onder bepaalde voorwaarden, maar het kan ook zijn dat partijen afspraken maken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst (een zogenaamde exit-mediation). De arbeidsmediator legt de gemaakte afspraken schriftelijk vast en daarmee eindigt de mediation.

Waarom arbeidsmediation?

Mediation kan ervoor zorgen dat een arbeidsconflict snel wordt opgelost, zodat escalatie wordt voorkomen. Mediation is ook aanzienlijk sneller en goedkoper dan een juridische procedure. Gemiddeld neemt een mediation traject 1 tot 3 sessies (van gemiddeld 2 uur) in beslag, afhankelijk van wat en hoeveel er speelt. Een eerste mediation gesprek kan doorgaans al worden ingepland binnen twee weken. De slagingskans van een arbeidsmediation is hoog. Er zijn meer (creatieve) oplossingen mogelijk dan bij een juridische procedure. En omdat partijen zelf bepalen hoe de oplossing voor hun conflict eruit ziet is er ook meer tevredenheid over de uitkomst van een mediation traject.  Een win-win situatie.

Advocaat-mediator arbeidsrecht

Banning heeft met Stéfanie van Creij een deskundige advocaat-mediator (MfN-geregistreerd) in huis die beschikt over alle kennis van het arbeidsrecht én ervaring heeft als mediator. Vanuit die expertise en ervaring kan zij als arbeidsmediator partijen in een arbeidsconflict tot elkaar brengen. Een mediation onder begeleiding van Stéfanie kan zowel op locatie plaatsvinden als op neutraal terrein bij haar op kantoor. Zowel een vaste prijsafspraak voor een mediation traject als een mediation op uurbasis zijn mogelijk.

Heeft u een arbeidsconflict aan de hand en wilt u verdere escalatie of een juridische procedure voorkomen? Of heeft de bedrijfsarts mediation geadviseerd? Neem dan vrijblijvend contact op met Stéfanie van Creij om de mogelijkheden voor een arbeidsmediation te bespreken.