Skip to Content
  • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Aftellen bij het Distributie Recht Centrum XX – Selectieve distributie (Omgekeerde bescherming)

Mededinging & Regulering Distribution Law Centre

Wat?

Zoals uitgelegd in eerdere aftellingen (zie DLC aftelling 12, DLC aftelling 13 en DLC aftelling 14) zijn de noties van "actieve verkoop" (om actief individuele klanten te benaderen) en "passieve verkoop" (om te reageren op ongevraagde verzoeken van individuele klanten) cruciaal in de wereld van verticale overeenkomsten.

In principe zouden kopers de vrijheid moeten hebben om actief en passief te verkopen zoals zij dat willen. Daarom worden, volgens de Verordening inzake de vrijstelling van beperkingen in verticale overeenkomsten (de 'VBER'), beperkingen op het gebied waarin of de klantengroepen waaraan de koper kan verkopen, algemeen beschouwd als zeer beperkende beperkingen en zijn ze verboden. Er zijn echter beperkte uitzonderingen op deze zeer beperkende beperkingen in verband met de bescherming van exclusieve en, in mindere mate, selectieve distributiesystemen.

Nu?

Onder het huidige regime van de VBER wordt een exclusieve distributeur beschermd tegen actieve verkoop. Dit betekent dat distributeurs buiten het exclusieve gebied of de exclusieve klantengroep actief verkoop in het exclusieve gebied of aan de exclusieve klantengroep dat is toegewezen aan de exclusieve distributeur, mogen najagen.

Dit geldt ook voor hybride distributiesystemen. Hoewel selectieve distributeurs niet mogen worden beperkt ten aanzien van de klanten aan wie zij verkopen (artikel 4(c) van de VBER), bevestigen de Verticale Richtsnoeren (Richtsnoeren) in paragraaf 56 dat een leverancier zijn selectieve distributeurs mag verbieden om actieve verkoop na te streven in gebieden waar de leverancier een exclusieve distributeur heeft aangesteld.

De toekomst vanaf 1 juni 2022?

Wanneer er parallel exclusieve of niet-exclusieve en selectieve distributiesystemen bestaan, stelt de nieuwe VBER-regeling een raamwerk op dat deze systemen beschermt tegen respectievelijk exclusieve of niet-exclusieve distributeurs en selectieve distributeurs (omgekeerd beschermingssysteem).

In de praktijk?

Ter illustratie, een leverancier van horloges kan in lidstaat A een exclusief distributiesysteem hebben opgezet (waarin exclusieve distributeur A is aangesteld), terwijl hij in alle andere lidstaten een selectief distributiesysteem hanteert. De leverancier kan exclusieve distributeur A (evenals alle klanten van A) verplichten om niet actief te verkopen aan of te reageren op ongevraagde verzoeken van ongeautoriseerde distributeurs in de andere lidstaten (nieuw artikel 4(b)(ii)). Op deze manier worden selectieve distributeurs beschermd tegen verkoop aan ongeautoriseerde distributeurs die actief zijn in hun gebieden.

Beoordeling?

Het ontwerpartikel 4(c)(1) weerspiegelt de ontwerpartikelen 4(b)(ii) en 4(d)(ii), die bedrijven in staat stellen hybride distributiesystemen aan te nemen over de hele EU die beter inspelen op de daadwerkelijke behoeften van hun bedrijven.

Wil je meer weten? Blijf op de hoogte...

Richting 1 juni 2022 streven we ernaar je regelmatig updates te geven en de nodige juridische knowhow te bieden om je bedrijf volledig voor te bereiden op de toekomst. Kijk ook eens op het platform van het Distribution Law Center en bekijk onze LinkedIn pagina voor veel meer informatie over wetten die de verticale overeenkomsten regelen, waaronder zowel het mededingingsrecht als het commercieel recht.

Lees de beschikbare DLC Countdown nieuwsbrieven over de te verwachten veranderingen hier.