Vereenvoudiging Arbeidstijdenwet

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

03 augustus 2007

Per 1 april a.s. zal de Arbeidstijdenwet (Atw) aanzienlijk worden vereenvoudigd. De nieuwe wet zal minder regels bevatten voor het maximum aantal uren dat iemand mag werken en voor nachtarbeid. Door deze versoepeling krijgen werkgevers en werknemers meer ruimte de arbeidstijd per dag en per week zelf in te vullen. 

In de nieuwe Arbeidstijdenwet komt het huidige onderscheid tussen de standaard – en overlegregeling te vervallen. Behalve voor het aantal nachtdiensten, geldt in de nieuwe wet voortaan nog maar één norm. In plaats van de huidige 12 regels bevat de nieuwe wet nog maar 4 regels over de maximum arbeidstijd. Kort gezegd komt het erop neer dat de maximum arbeidstijd 12 uur per dienst is en 60 uur per week. In een periode van 4 weken mag een werknemer gemiddeld 55 uur per week werken en per 16 weken gemiddeld 48 uur. 

Een nachtdienst mag niet langer duren dan 10 uur. Voor werknemers die regelmatig nachtdiensten draaien, mag de werkweek over een periode van 16 weken gemiddeld niet meer dan 40 uur bedragen. Het aantal nachtdiensten dat een werknemer draait blijft beperkt: per 16 weken maximaal 36 nachtdiensten. Alleen bij CAO of op basis van een regeling die instemming heeft van de Ondernemingsraad mag dit aantal verhoogd worden tot 140 nachtdiensten per jaar. De nieuwe wet treedt in werking op 1 april 2007.

Bron: Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.