Stakingsperikelen op Koninginnedag

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

In Den Haag heeft de gemeente een kort geding aangespannen tegen de AbvaKabo en andere vakbonden ter voorkoming van een staking op 29 en 30 april. De gemeente Amsterdam heeft besloten niet naar de rechter te stappen om de staking te kunnen voorkomen. 28 april jl. heeft de rechter uitspraak gedaan in het kort geding over een staking van Haagse straatvegers op 29 en 30 april.

De gemeente Den Haag is van oordeel dat een staking op zo’n feestdag onverantwoord is. Den Haag trekt op 29 en 30 april ongeveer 250.000 bezoekers. Er zou dan zoveel vuil blijven liggen dat onder andere de GGD zich hier ernstig zorgen over maakt. De vakbonden willen staken om een betere cao af te dwingen.

In de gemeente Utrecht leggen reinigingsdiensten van 1 t/m 5 mei hun werk neer. De reinigingsdiensten zijn van mening dat een week staken na Koninginnedag minder ernstige gevolgen met zich meebrengt dan staken met Koninginnedag- en nacht. Afgesproken is dat de locaties waar op 4 mei dodenherdenking plaatsvindt, ook schoon worden gemaakt.

Zoals het er nu naar uitziet worden de straten in Amsterdam tijdens Koninginnedag- en nacht niet schoongemaakt. Amsterdam trekt jaarlijks ongeveer half miljoen bezoekers. Dit zou een enorme bende geven, maar de gemeente Amsterdam heeft besloten niet naar de rechter te stappen om de staking te voorkomen.

De rechter in Den Haag heeft bepaald dat de straatvegers in Den Haag op donderdag en vrijdag mogen staken. De rechter heeft hierover nog geen nadere motivering gegeven.