Meer mensen aan het werk vanuit de Ziektewet

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

Afgelopen week schreef minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij aangeeft amen met sociale partners en de uitzendbranche te werken aan maatregelen om mensen sneller uit de Ziektewet te krijgen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft in een nieuwsbericht op haar website aan dat gemiddeld zo’n 100.000 mensen in de Ziektewet zitten, daarbij wordt ook aangegeven dat het grootste deel van deze mensen zieke uitzendkrachten, zieke werknemers met een tijdelijk dienstverband en zieke werklozen zijn. Deze groep is gemiddeld langer ziek dan werknemers met een vaste dienstbetrekking.

 

Om meer mensen uit de Ziektewet aan het werk te krijgen moeten zowel bij de uitkeringsgerechtigde als de werkgever meer consequenties komen te liggen en de uitvoering worden verbeterd. Zo wil minster Kamp dat het UWV na één jaar ziekte beoordeelt of iemand die z’n eigen werk niet meer kan doen, misschien wel ander passend werk kan verrichten. Ook wil hij een loondoorbetaling van twee weken bij ziekte door uitzendbureaus.

Minister Kamp geeft in onderhavige brief aan de Tweede Kamer ook aan dat de periode dat een werkloze ziek is, geen gevolgen heeft voor de duur van de WW-uitkering waar iemand recht op heeft. Eerder wilde minister Kamp deze stapeling van de Ziektewet en de Werkloosheidswet afschaffen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde zijn voorstel niet. Minister Kamp betreurt dat omdat op die manier mensen minder geprikkeld worden om weer aan de slag te gaan.

bron: ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid